Terugblik webinar: de Maakbare Mens

19 februari 2021

Hoe maakbaar is de mens? Op 18 februari 2021 organiseerde de KNAW het webinar 'De maakbare mens'. Van exoskeletten en protheses, tot het verbinden van hersenen met computers: er is steeds meer mogelijk op het gebied van het uitbreiden en verbeteren van het menselijk lichaam. Maar is het wel wenselijk om te werken aan De Supermens? Waar zijn Nederlandse wetenschappers nu mee bezig en hoe beïnvloeden zij de mens van de toekomst?

Kan iedereen straks koorddansen met een evenwichtshulp? Met deze vraag trapt Heike Vallery het webinar af. Ze heeft onderzoek gedaan naar de toepassingen van een draagbare gyroscopische aandrijving en beschrijft in haar presentatie de werking van het apparaat. Het antwoord? Koorddansen voert misschien wat ver, maar het is theoretisch mogelijk om gezonde mensen te helpen beter te balanceren.

Herman van der Kooij maakt exoskeletten om mensen met een dwearslaesie te laten lopen. Maar hoe stuur je zo’n robotskelet aan? Het werkt goed om de beweging voor te programmeren, maar het is bij mensen met een incomplete dwarslaesie (waarbij enige beweging nog mogelijk is) zelfs mogelijk om spieren en reflexen het robotskelet aan te laten sturen. Het resultaat is dat deze mensen gezonder zijn, doordat ze meer kunnen bewegen.

Mensen met locked-in syndroom kunnen helemaal niet bewegen en dus ook niet praten, ze kunnen wel horen en zien. Door deze mensen de mogelijkheid te geven tot communiceren, kan hun kwaliteit van leven flink verbeteren, legt Nick Ramsey uit. Hij beschrijft hoe hij en zijn team dit mogelijk maken: hersenensignalen kunnen worden uitgelezen door een implantaat. Deze brain-computer interface geeft de signalen door aan een tablet, waardoor iemand met de hersenen kan ‘typen’ en zo communiceren.

Lees meer over de sprekers in het agenda-item

Terugkijken

Deze webinar is ook terug te kijken via ons YouTube-kanaal.