Trouw-journalist Sander Becker wint KNAW-Van Walree Prijs voor medische wetenschapscommunicatie

10 maart 2011

Sander Becker, wetenschapsjournalist bij Trouw ontvangt dit jaar de Van Walree Prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij krijgt de prijs, een bedrag van 12.000 euro, voor zijn zowel gedegen als kritische stukken over medisch-wetenschappelijke onderwerpen.

Trouw-journalist Sander Becker. Foto: Maartje GeelsTrouw-journalist Sander Becker. Foto: Maartje Geels

Sander Becker (1974), van huis uit biomedicus, werkt sinds 1998 op de wetenschapsredactie van Trouw.
In zijn wekelijkse rubriek Onder het mes nam hij de afgelopen drie jaar onderzoek op het gebied van geneeskunde, gezondheid en voeding kritisch onder de loep. Zo schreef hij bijvoorbeeld over de ontdekking dat patiënten na een beroerte sneller herstellen met muziek, dat mobiele bellers Alzheimer ontwikkelen, over het wonderdieet van Dr. Frank of genezing van hiv na een beenmergtransplantatie. In samenwerking met experts plaatste Sander Becker de nodige kanttekeningen bij de vaak spectaculaire wetenschappelijke bevindingen. En passant leerde hij de lezer dat wetenschappelijk onderzoek ingewikkelder is dan het lijkt, en dat je altijd kritisch moet blijven over veelbelovende onderzoeksresultaten. Sander Becker ontving eerder de Hersenstichting-Mediaprijs en de Glazen Griffioen van de VU voor zijn journalistieke werk.

De prijsuitreiking vindt plaats op maandagmiddag 18 april om 17.00 uur in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW in Amsterdam. Op het programma staan een laudatio door juryvoorzitter André Knottnerus, en een tweegesprek tussen Sander Becker en Jan van Gijn (oud-hoogleraar neurologie, en auteur van het pas verschenen Lijf en leed – geneeskunde voor iedereen) over de relatie tussen medische wetenschap en journalistiek, is er aansluitend een borrel. De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.

De Van Walree Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, afwisselend aan een wetenschapsjournalist en aan een wetenschapper, die resultaten van medisch- en gezondheidswetenschappelijk onderzoek  voor een breder publiek toegankelijk hebben gemaakt. De prijs voor de wetenschapsjournalist ging eerder naar Ria Bremer, Wim Köhler, Jan Vink, José van der Sman en Hans van Maanen.