Unieke webeditie brieven Van Gogh

8 oktober 2009

Vanaf 8 oktober zijn alle brieven van en aan Vincent van Gogh voor iedereen in te zien op een unieke, Engelstalige webeditie.

Vanaf 8 oktober zijn alle brieven van en aan Vincent van Gogh voor iedereen in te zien op www.vangoghletters.org. De unieke, Engelstalige webeditie is het resultaat van 15 jaar onderzoek door een team van specialisten van het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut-KNAW. Een selectie uit de webeditie verschijnt ook in boekvorm. Ter gelegenheid van het verschijnen van de webeditie en het boek richt het Van Gogh Museum een bijzondere tentoonstelling in, waarin de brieven getoond worden in samenhang met de daarin genoemde kunstwerken.

De tentoonstelling Van Goghs brieven - de kunstenaar aan het woord loopt van 9 oktober 2009 tot 3 januari 2010. In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Beatrix is woensdag 7 oktober in het Van Gogh Museum te Amsterdam het Brievenproject Van Gogh gelanceerd: een (Engelstalige) volledig geannoteerde en uitgebreid geïllustreerde webeditie, een schitterende boekuitgave en een bijzondere tentoonstelling. Dit alles is het resultaat van 15 jaar onderzoek door een team van specialisten van het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut-KNAW.

Voor dit project zijn alle (902) bekende brieven opnieuw getranscribeerd en vertaald. Voor het eerst wordt elk kunstwerk dat Van Gogh noemt vertoond naast de brieftekst. Niet alleen de schilderijen en tekeningen waaraan hij zelf op dat moment werkte, maar ook werken van anderen die hij noemt. In totaal zijn meer dan tweeduizend illustraties opgenomen. Inleidende essays presenteren Van Gogh, zijn omgeving en de brieven. De gebruiker kan kiezen welke tekstversie hij wil bekijken (brontaal, vertaling, facsimile) en tot vier verschillende versies naast elkaar inzien. De brieven zijn volledig doorzoekbaar gemaakt: op woorden en zinsneden, op periode, correspondent en schetsen, kunstwerken, personen en boeken. Ook zijn kruisverwijzingen in de tekst opgenomen. De website, die een wereld aan nieuwe onderzoeksmogelijkheden opent, is gebouwd door de afdeling e-research van het Huygens Instituut, het design is van bureau Zeezeilen.

folder Vincent van Gogh - De brievenEen selectie uit de webeditie verschijnt ook in boekvorm: Vincent van Gogh - De brieven. Bezorgd door Leo Jansen, Hans Luijten en Nienke Bakker, uitgegeven door het Van Gogh Museum, het Huygens Instituut-KNAW en het Mercatorfonds in samenwerking met Amsterdam University Press. Aanbiedingsprijs tot en met 3 januari 2010: 325 euro. Ook is voorzien in een Engelstalige en Franstalige uitgave.

Ter gelegenheid van het verschijnen van de webeditie en het boek richt het Van Gogh Museum een bijzondere tentoonstelling in, waarin de brieven getoond worden in samenhang met de daarin genoemde kunstwerken. De tentoonstelling Van Goghs brieven - de kunstenaar aan het woord loopt van 9 oktober 2009 tot 3 januari 2010.