Verkiezingsdebat over toekomst van onderzoek gaat door

16 februari 2021

Het door NWO aangekondigde verkiezingsdebat over de toekomst van onderzoek in Nederland op woensdag 17 februari gaat door onder de vlag van de KNAW. Door een hack van de servers kan NWO het debat momenteel zelf niet verzorgen. Beide organisaties vinden het echter belangrijk kiezers in aanloop naar de komende verkiezingen te blijven informeren over politieke standpunten over kennis, innovatie en wetenschap.

De inhoud van het debat blijft ongewijzigd: onder leiding van NOS-journalist Lucella Carasso discussiëren kandidaten van zes politieke partijen over de toekomst van onderzoek in Nederland. Dennis Wiersma (VVD), Musta Amhaouch (CDA), Paul van Meenen (D66), Niels van den Berge (GroenLinks), Eppo Bruins (ChristenUnie) en Roelof Bisschop (SGP) gaan met elkaar het gesprek aan. Het debat vindt plaats in Nieuwspoort en wordt rechtstreeks online uitgezonden.

Vrij toegankelijk

In tegenstelling tot voorheen hoeven deelnemers zich niet meer aan te melden: de bijeenkomst wordt vrij toegankelijk. Vanwege de hack ontvangen deelnemers geen e-mail meer met aanvullende informatie, in tegenstelling tot wat hun gemeld is bij inschrijving.

Over het debat

Voorafgaand aan het debat hebben onderzoekers en onderzoeksinstellingen de kans gekregen om hun vragen te stellen aan de deelnemende politici. Er is gevraagd naar de manier waarop de politiek de wetenschap een rol wil geven in beleidsvorming, maar ook de waarde van wetenschap in de huidige coronacrisis. Een andere belangrijke vraag die vaak is ingediend, gaat over de grootte van het budget dat er bestemd is voor onderzoek en innovatie. En wat willen de politieke partijen doen aan de werkdruk van onderzoekers?

Het KNAW-verkiezingsdebat volgen

Het debat is op woensdag 17 februari tussen 10.00 en 11.00 uur rechtstreeks te volgen via YouTube. Klik hier om de YouTube-link te openen.