Verzin een onderzoeksvraag en win een bus topwetenschappers

11 januari 2012

Van januari tot eind april 2012 kunnen eerste en tweede klassen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs meedoen aan een prijsvraag die kans biedt op De Jonge Akademie on wheels.

Dat betekent een bus vol jonge topwetenschappers op school die leerlingen op een verfrissende manier laten ervaren wat wetenschap is. Om ze voor je school te winnen is de opdracht: verzin een verrassende onderzoeksvraag voor het wetenschapsspel Expeditie Moendoes.

460-220 plattegrond.jpg

Om kans te maken op een bus jonge topwetenschappers voor een uitdagend dagprogramma op school moeten docenten met hun onderbouwleerlingen een verrassende nieuwe vraag  bedenken voor Expeditie Moendoes (zie introductiefilmpje). Dit gratis wetenschapsspel, dat draait om het in kaart brengen van een onbekende planeet, is vorig jaar ontwikkeld om jongeren te laten ervaren hoe wetenschappers te werk gaan. Leerlingen moeten informatie verzamelen, gegevens uitwisselen en conclusies publiceren om tot een goed resultaat te komen. 

Het spel, dat in alle vakken te gebruiken is en binnen één lesuur gespeeld kan worden, blijkt in een duidelijke behoefte te voorzien. De eerste oplage van 500 stuks vloog weg. Inmiddels zijn maar liefst 1000 exemplaren opnieuw gedrukt voor docenten in het voortgezet onderwijs.  Het spel is nu opnieuw gratis te bestellen, zolang de voorraad strekt, maar is ook in zijn geheel te downloaden van de website www.dejongeakademieonwheels.nl

Het spel, dat in alle vakken te gebruiken is en binnen één lesuur gespeeld kan worden, blijkt in een duidelijke behoefte te voorzien. De eerste oplage van 500 stuks vloog weg. Inmiddels zijn maar liefst 1000 exemplaren opnieuw gedrukt voor docenten in het voortgezet onderwijs.  Het spel is nu opnieuw gratis te bestellen, zolang de voorraad strekt, maar is ook in zijn geheel te downloaden van de website www.dejongeakademieonwheels.nl.

Meedoen

Onderbouwklassen - van vmbo tot vwo - kunnen tot en met april 2012 meedoen met de prijsvraag rond Expeditie Moendoes via de site www.dejongeakademieonwheels.nl. De winnaars ontvangen een bus met 25 jonge topwetenschappers van De Jonge Akademie die leerlingen een dag lang laten ervaren wat wetenschap is en wat wetenschappers doen. Zij bezorgen leerlingen een ‘sportdag voor de hersenen’ met  workshops, een estafette en experimenten rond het thema 'eten'. Bijvoorbeeld door de proef op de som te nemen met conserveringsmethoden of etenswaren uiterlijk zo te veranderen dat ze alleen nog herkenbaar zijn aan de smaak. De presentatie van de dag is in handen van Victoria Koblenko.

In totaal kunnen acht scholen een bezoek winnen van De Jonge Akademie on wheels.  Elke maand worden twee winnaars bekend gemaakt op de website www.dejongeakademieonwheels.nl. De bussen rijden van maart tot en met juni 2012.

Alle informatie over de prijsvraag, het wetenschapsspel Expeditie Moendoes en De Jonge Akademie on wheels is te vinden op www.dejongeakademieonwheels.nl.

De Jonge Akademie on wheels

De Jonge Akademie is binnen de KNAW een platform van vijftig jonge wetenschappers (25-45 jaar) die internationaal tot de top van hun vakgebied behoren. Zij willen jongeren op een vernieuwende manier in aanraking laten komen met wetenschap. Doel van De Jonge Akademie on wheels is laten zien dat wetenschap draait om nieuwsgierigheid naar de wereld om je heen. Vragen stellen en samen zoeken naar een antwoord is dan ook de kern van alle onderdelen van het onderwijsproject De Jonge Akademie on Wheels, dat in deze uitgebreide versie voor 2011 en 2012 mogelijk is gemaakt door SNS REAAL Fonds.