Videoregistratie bijeenkomst Het nieuwe coronavirus op 21 februari 2020

26 februari 2020

Coronavirussen veroorzaken in mensen over het algemeen milde infecties van de luchtwegen. We kennen echter ook de SARS en MERS varianten, die ernstige ziekten veroorzaken. Op vrijdag 21 februari 2020 organiseerde de KNAW een bijeenkomst over het nieuwe coronavirus. Hieronder vindt u vier videoregistraties van de presentaties. Hoewel de actuele cijfers enkele dagen na de bijeenkomst alweer gewijzigd zijn, blijven de denkwijze, methodes en uitleg over deze uitbraak actueel.

Wat zijn coronavirussen?

Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie en hoofd van de sectie Research van de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Univerisitair Medisch Centrum

Coronavirussen komen veel voor, ook in Nederland. Wat is  zo’n virus, hoe komen we ermee in aanraking en hoe reageert je lichaam als je besmet raakt? Snijder staat ook stil bij de vraag wat er nu nieuw is aan het 'nieuwe-coronavirus'.

Bekijk deze video full screen op ons Vimeo-kanaal

Van spillover naar wereldwijde dreiging: wetenschap in actie

Marion Koopmans, hoogleraar virologie, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

Wat zijn de werkelijke feiten uit de enorme informatiestroom over het nieuwe coronavirus? Hoe ernstig en omvangrijk is deze uitbraak? Koopmans gaat ook in op de genetische samenstelling van het virus wat helpt om de bron feitelijk te bepalen.

Bekijk deze video full screen op ons Vimeo-kanaal

Loopt Nederland gevaar?

Aura Timen, hoogleraar respons in crises, Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van het Centrum Landelijke Coordinatie Infectieziektebestrijding RIVM

Waar staan we nu? Hoe kijken de gezondheidsorganisaties naar de verspreiding (transmissie) van het virus? Welke preventiemaatregelen zijn zinvol om in te zetten? Is het effectief (genoeg) om mensen die besmet zijn in quarantaine te plaatsen? Welke preventiemaatregelen zijn zinvol om in te zetten? 

Bekijk deze video full screen op ons Vimeo-kanaal

Opties voor behandeling en preventie

Ab Osterhaus, hoogleraar virologie, University of Veterinary Medicine Hannover

Het coronavirus waar de kranten nu vol van staan en gezondheidsorganisatie over de hele wereld hun handen vol aan hebben,is niet het eerste virus waar we ons wereldwijd zorgen over maken. Hoe ging dat bij eerdere epidemieën? Hoe ontwikkel je een vaccin of medicijn, welke testfases zijn verplicht? Osterhaus staat ook stil bij het toedienen van bestaande medicijnen die zijn ontwikkeld voor andere ziektes.

Bekijk deze video full screen op ons Vimeo-kanaal