Vidi-onderzoeksbeurs voor KNAW-onderzoeker Jop Kind

13 mei 2016

Jop Kind, onderzoeker bij het Hubrecht Instituut van de KNAW, ontvangt dit jaar een Vidi-beurs van 800.000 euro van onderzoeksfinancier NWO. Met deze beurs kan hij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. 

Het onderzoeksproject Jop Kind Veranderen van vorm: DNA uitgepakt richt zich op de vraag hoe de organisatie van het actieve en inactieve DNA ontstaat in de kern van de cel en wat er verandert als een cel een andere identiteit aanneemt?    

Ook Liesbeth van Rossum en Alexandru Iosup, beiden lid van De Jonge Akademie, hebben een Vidi ontvangen. Van Rossum ontvangt de Vidi voor haar project Zijn stresshormonen dikmakers en slecht voor de gezondheid? Iosup voor het project MagnaData: Massivizing Datacenter Scheduling to Bring All Data Services to All People.

Vernieuwingsimpuls

De Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls, die mede door de KNAW is opgezet. Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

In totaal dienden 572 onderzoekers een onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er 87 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 15 procent. Van de laureaten zijn er 60 man (16 procent) en 27 vrouw (14 procent).