Vier nieuwe leden voor Akademie van Kunsten

14 januari 2017

De Akademie van Kunsten wordt uitgebreid met vier nieuwe leden: acteur Nasrdin Dchar, schrijver Adriaan van Dis, theatermaker Ola Mafaalani en sopraan Claron McFadden. Ze worden op 8 juni geïnstalleerd.

Nasrdin Dchar

Acteur Nasrdin Dchar is bekend van de film Rabat, waarvoor hij in 2011 een Gouden Kalf won. Hij speelde in meerdere stukken van het Ro Theater en maakt daarnaast ook eigen theaterstukken. Daaronder de voorstelling DAD, die hij vanaf februari dit jaar gaat spelen. Hij is ook te zien in het tweede seizoen van Zwarte Tulp. Hij speelt ook een hoofdrol in de serie De 12 van Oldenheim, die in het najaar van 2017 te zien is. Verder is Dchar mede-initiatiefnemer van de stichting IEDER1, die tot doel heeft de eenheid in de samenleving te bevorderen.

Adriaan van Dis

Schrijver Adriaan van Dis debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid. Andere bekende titels van hem zijn de reisromans Het beloofde land en In Afrika en de romans Indische duinen en Tikkop. Zijn recentste boek is Ik kom terug, dat Van Dis samen met Olga Zuiderhoek ook op de planken bracht. In februari verschijnt een bundeling van zijn boeken, verhalen en essays over Zuid-Afrika, getiteld De Zuid-Afrika boeken.

Ola Mafaalani

Theatermaker Ola Mafaalani werkte van 2009 tot eind 2016 als artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel. Zij regisseerde naast klassiekers als Medea en Hamlet ook de toneelversie van Borgen, die tien uur duurt. Eerder werkte ze met Toneelgroep Amsterdam, het Kölner Schauspielhaus, het American Repertory Theatre (ART) en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Voor Mafaalani horen kunst en maatschappij bij elkaar: ze reflecteert telkens weer op sociale en politieke kwesties, zoals de vluchtelingencrisis. Kunstenaars moeten voor haar het geweten van de samenleving zijn. In 2016 ontving zij de Prosceniumprijs voor haar werk.

Claron McFadden

Sopraan Claron McFadden heeft een grote staat van dienst als zangeres die originele keuzes maakt in repertoire en presentatievormen. Ze voelt zich thuis in diverse genres muziek, en zoekt vaak combinaties van klassieke muziek met pop, jazz en niet-Europese muziek. McFadden zong bij onder andere de Nationale Opera, de Bayerische Staatsoper en La Scala in Milaan. Ook zong ze tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander in 2013. McFadden is sinds 2012 Artist in Residence bij Muziektheater Transparant en haar eerste productie Lilith had haar première tijdens het Holland Festival. In 2010 sprak ze op TEDxAmsterdam over de spontaniteit van vocale expressie. In 2016 ging ze met Robbert Dijkgraaf in gesprek over chaos en structuur en de paralellen in kunst en wetenschap.

Over de Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten is opgericht in 2013 en bereikt nu het aantal van vijftig leden. Leden kunnen uit alle gebieden van de kunsten komen. Jaarlijks is er een nominatieronde. Iedereen mag nomineren, waarna een commissie de nieuwe leden selecteert. Het lidmaatschap duurt vijf jaar. Daarna worden leden fellow voor het leven. De Akademie van Kunsten wil de plek zijn voor debat over de waarde van kunst in de samenleving en over de relatie tussen kunst en wetenschap. Ze is ondergebracht bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.