Persbericht Nederlands Herseninstituut

Visuele hersencellen denken ook na

29 maart 2016

Zenuwcellen die gebruikt worden om te zien zijn ook betrokken bij denkprocessen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Herseninstituut en VU medisch centrum dat op 25 maart jl. is gepubliceerd in het vakblad PLoS Biology.

Onderzoekers registreerden de activiteit van zenuwcellen in een patiënt met epilepsie en vonden dat de cellen niet alleen reageerden op het beeld dat door de patiënt werd bekeken maar ook op iets waar aan gedacht werd. Deze ontdekking biedt nieuwe inzichten in hoe hersenen denken over een visueel beeld en draagt bij aan de ontwikkeling van hersenschorsprothesen om blinde mensen weer te kunnen laten zien.

Visuele hersenschors

Informatie uit onze ogen wordt doorgeleid naar de visuele hersenschors die er voor zorgt dat we begrijpen wat we zien. 'Veel van onze kennis over het functioneren van de visuele hersenschors komt uit onderzoek met resusapen. Het is namelijk bijna onmogelijk om individuele hersencellen in visuele hersenschors van de mens goed te bestuderen. Dit is de allereerste studie waarbij dit is gelukt,' vertelt Pieter Roelfsema, onderzoeker en directeur van het Nederlands Herseninstituut. Er werden voor de behandeling van een epilepsie patiënt elektroden geplaatst in de hersenschors om zo de bron van de epilepsie op te sporen. 'Op deze manier konden ook meteen unieke metingen aan de hersenschors worden verricht.'

Over het Nederlands Herseninstituut

Logo Nederlands HerseninstituutHet Nederlands Herseninstituut is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Het accent ligt daarbij op hersenonderzoek en onderzoek naar het visueel systeem.