Interview

'Volg je nieuwsgierigheid, vooral als er geen duidelijke antwoorden zijn.'

21 juli 2020

Hoe is het om een Face of Science te zijn? Deze en andere vragen stelden wij aan Tom Bergkamp en Afra Foli, twee nieuw gekozen Faces. Deze jonge promovendi laten door middel van blogs en filmpjes zien hoe het leven van een wetenschapper eruit ziet. Zo helpen zij scholieren die staan voor een keuze in hun studie. 

Tom Bergkamp

Tom Bergkamp is sportwetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotie-onderzoek gaat over talentherkenning- en ontwikkeling in sport. Hij doet onderzoek naar de factoren die samenhangen met toekomstige (voetbal)prestaties.

Afra Foli

Afra Foli is sociaal geograaf aan de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzoekt hoe de inwoners van Accra in Ghana omgaan met afval als een groeiend probleem, en wat voor invloed afvalverwerking heeft op sociale ongelijkheid in de stad. 

Afra, hoe gaat het in Ghana?

Het gaat goed, maar het is nu ook verontrustend met de coronacrisis. Het aantal besmettingen bleef lang laag, maar is nu gegroeid. Ik heb een flinke vertraging opgelopen tijdens ‘lockdown’ die ik nu probeer in te halen. Dus het is veldwerk doen met een masker op (die hier overigens verplicht zijn in openbare ruimtes).

Hoe is het om een Face of Science te zijn?

Afra: Het is een leuke kans. Met onze eerste (virtuele) bijeenkomst kreeg ons netwerk echt vorm. Ik kijk uit naar de ervaringen van de rest van de groep. Het schrijven van blogs geeft ook de gelegenheid om anders naar mijn onderzoek te kijken, door na te denken over wat scholieren aanspreekt. Ik kom dan uit mijn onderzoeksbubbel. 

Tom: Ik ben nog niet zo lang een Face of Science, maar tot nu toe is het heel leuk! Het schrijven van blogs is een interessante en leerzame ervaring. Ook leer ik veel door Faces uit andere vakgebieden te ontmoeten en hun blogs te lezen.

Wat is jullie tip voor scholieren die straks verder willen in de wetenschap?

Afra: Volg je nieuwsgierigheid, vooral als er geen duidelijke antwoorden zijn. Vertrouw erop dat je thuishoort op de universiteit. 

Tom: Blijf nieuwsgierig. Of je nou op de middelbare school al weet dat je verder wilt in de wetenschap, of daar helemaal niet zeker van bent (zoals ik destijds). Als je nieuwsgierig bent, vind je waarschijnlijk een onderzoeksveld dat je leuk vindt. Wanneer dat gelukt is, maak je eigenlijk van je hobby je werk!

Waar zien jullie jezelf over tien jaar?

Afra: Ik hoop dan nog steeds in de academische wereld werkzaam te zijn. Wellicht volg ik de onderzoekslijn waar ik nu aan werk: infrastructuur in de snelgroeiende stad. Over tien jaar geef ik hopelijk ook les.

Tom: Moeilijke vraag, ik plan eigenlijk nooit zo ver vooruit. Ik weet nog niet zeker of ik verder wil in de wetenschap. Het lijkt me ook erg gaaf om als sportwetenschapper bij een basketbal- of voetbalclub te werken.

Tot slot Tom, welke topsporter zou jij willen zijn?

Ik speel basketbal, maar ik heb het atletische vermogen van een hark. Ik zou dus graag Michael Jordan, Vince Carter, of Andre Iguodala willen zijn. Een sporter waar ik erg tegenop kijk, is quarterback Colin Kaepernick. Hij strijdt al jaren tegen het gewelddadig politiegeweld jegens zwarte Amerikanen. In mijn laatste blog over Een diverse sportwereld - voor de Faces of Science special over diversiteit - schreef ik over hem.

Blogs

Lees ook de blogs van Afra en Tom:

Faces of Science 

Op de website Facesofscience.nl bloggen promovendi over hoe het is om te werken in de wetenschap. Zo helpen ze studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo, die staan voor een keuze in hun studie een realistisch beeld te krijgen van wat het is om wetenschapper te zijn. Maar de blogs zijn interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap. De Faces treden daarnaast geregeld op bij bijeenkomsten en in de media.

Faces of Science is een project van KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met Kennislink.nl. Het project, dat in 2014 van start ging, wordt gefinancierd door Lira Auteursfonds Reprorecht.