Vox Populi. De populistische verbeelding

18 mei 2009

Geert Wilders als kunstobject, de vrijheid van de kunst, rechtse mode en lichaamstaal, de Gouden Kooi en populisme als Dutch Design. Dat is een greep uit de bijdragen aan de conferentie Vox Populi van de Jan van Eyck Academie en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen op dinsdagmiddag 26 mei.

Populisme is de politiek van het volk tegen het establishment. In naam van de man op de straat wordt geageerd tegen de grachtengordelelite, de linkse kerk en de tsunami van de islamisering. Populisme draait om beeldvorming. Tijdens de conferentie gaan onderzoekers, kunstenaars en publicisten met elkaar in debat over die "populistische verbeelding". Naast de bijdragen van kunstenaars zijn er wetenschappelijke analyses over de kloof tussen lager en hoger opgeleiden en de gebreken van de democratie volgens klassieke filosofen, en over de polarisatie die nieuwssites teweegbrengen.

Met bijdragen van Mark Bovens, Daniel van der Velden, Bart Jan Spruyt, Merijn Oudenampsen, Jonas Staal, Cornelia Durka, Kees Schuyt, Ghalia Elsrakbi, Rob Schroder en Tim Houwen. De middag wordt gepresenteerd door Amanda Kluveld.

Tijd: dinsdag 26 mei, 13.30- 17.00 uur
Plaats: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Meer informatie over het programma:
http://www.knaw.nl/populisme

Noot voor de redactie

Voor nadere informatie:
Afdeling Communicatie KNAW
Irene van Houten
E-mail irene.van.houten@bureau.knaw.nl
Telefoon 020 551 0733 of 06 1137 5909

Vox Populi