Nominaties KNAW Onderwijsprijs bekend

Vwo-werkstukken over opa, mobieltjes, scholeksters en longboards oogsten lof

29 mei 2018

De KNAW heeft de twaalf vwo-werkstukken bekendgemaakt die genomineerd zijn voor de KNAW Onderwijsprijs 2018. Hoge ogen gooien onder andere profielwerkstukken over het bewogen leven van een opa, een marktonderzoek naar circulaire mobieltjes, de uittocht van de scholekster en een volledig eigengemaakt longboard. 

De uitreiking van de KNAW Onderwijsprijs vindt plaats op dinsdag 12 juni in De Rode Hoed in Amsterdam. Dan wordt ook bekend welke werkstukken een eerste, een tweede en een derde prijs krijgen.

Cultuur & Maatschappij: opa, autisme, Trump

Mila Haak van het Goese Lyceum maakte een prachtige documentaire over haar 85-jarige opa. Het is het verhaal van een oude man die het elke dag weer alleen redt en die tegelijkertijd uitkijkt naar de dood. Sara Haverkamp van het Scala College uit Alphen aan de Rijn schreef een lijvig werkstuk over de invloed van Trump en Poetin op de media. Lotte Peters van het Zaanlands Lyceum in Zaandam maakte een filmisch portret over hoe het autisme van haar elfjarige broertje Romijn hun gezinsleven beïnvloedt. 

Economie & Maatschappij: jongensprobleem, politiek, circulaire economie

Lucia Otten van het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam bedacht en testte economielessen die rekening houden met verschillen tussen jongens en meisjes. Noa Schaafsma, Marit Marinus en Claudia Dijkstra van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen onderzochten of Haagse jongeren meer betrokken zijn bij de politiek dan jongeren uit Groningen. Ze interviewden onder andere minister-president Rutte. Ajuna Soerjadi en Joske Wein van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen probeerden, met de opkomst van de circulaire economie op het netvlies, jongeren over te halen om een mobieltje te huren in plaats van te kopen. 

Natuur & Gezondheid: iPhone-versterker, scholekster, bladerunner

Lot Hartevelt en Isis Verhaag van het Lyceum Sancta Maria uit Haarlem maakten een akoestische versterker voor een iPhone. Ze kunnen hun muziek nu van 65 decibel naar 80 decibel versterken. Hinke Lise Hoekstra en Pieter Zijlstra van CSG Bogerman in Sneek bedachten oplossingen om de scholekster te behouden voor Friesland. Ze telden en analyseerden hiervoor duizenden datapunten. Rens Hoogendorp en Lorens Niehof van het Huygens Lyceum in Eindhoven probeerden tevergeefs voor vijftig euro een onderbeenprothese voor sprinters te maken die kan tippen aan de prothese van 'bladerunner' Oscar Pistorius, die duizenden euro's kost. 

Natuur & Techniek: neuraal netwerk, longboard, racefietsverlichting

Wouter van Dijk en Joris Veldhuizen van het Strabrecht College in Geldrop bestudeerden hoe hun zelfgemaakte kunstmatige neurale netwerk steeds beter handgeschreven cijfers herkende. Jelle Feitsma en Sam Voncken van het Porta Mosana College te Maastricht ontwierpen en bouwden een duurzaam longboard. Stijn Nowee en Wouter Witteman van het Van Maerlant Lyceum in Eindhoven ontwikkelden elegante verlichting voor een racefiets zodat wielrenners veiliger kunnen deelnemen aan het verkeer.

Werkstukken van hoog niveau

De jury's waren onder de indruk van de verschillende onderzoeksmethoden die de leerlingen zorgvuldig toepasten. Bijzonder dit jaar waren de werkstukken met een interdisciplinaire opzet. De KNAW beoordeelde dit jaar in totaal 337 profielwerkstukken van 155 scholen. 

Prijzen

  • Leerlingen: studiebeurs voor hun eerste collegejaar ter waarde van €2.000 (1e prijs), €1.500 (2e prijs) en €1.000 (3e prijs)
  • Docenten (begeleider prijswinnaar(s)): onderwijsgerelateerd prijzenpakket
  • Scholen: officiële plaquette

Jubileumjaar

Het is het tiende jaar dat de KNAW Onderwijsprijs wordt uitreikt. De KNAW wil met deze prijs benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis legt voor de ontwikkeling van de wetenschap. De KNAW Onderwijsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.