Wendelien van Oldenborgh ontvangt Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2014

11 maart 2014

De grootste Nederlandse prijs voor een kunstenaar, de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, gaat in 2014 naar beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh. Ze ontvangt 50.000 euro en mag daarnaast een zelfde bedrag besteden aan een publicatie en/of tentoonstelling. De Stichting Alfred Heineken Fondsen financiert de prijs.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, die de prijs tweejaarlijks toekent, neemt Van Oldenborghs werk een unieke plaats binnen het Nederlandse kunstlandschap in. Wendelien van Oldenborgh ontvangt de prijs samen met de tien andere winnaars van de Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst op donderdag 2 oktober 2014 tijdens een feestelijke uitreiking in de Beurs van Berlage.

Wendelien-van-OldenborghVan Oldenborghs werk bestaat uit gelaagde projecten waarbij openbare filmopnames op karakteristieke locaties als de Gouden zaal van het Mauritshuis, of het Muziekcentrum van de Omroep, de basis vormen voor film of dia-werk dat in zorgvuldig vormgegeven installaties wordt getoond. Haar werk vertrekt vanuit actuele en maatschappelijke thema's als migratie, omgang met koloniaal verleden en subculturen als gabber en hip-hop. Wat haar werk volgens de KNAW-jury onderscheidend maakt ten opzichte van andere vooraanstaande Nederlandse kunstenaars is de bijzondere wijze waarop ze maatschappelijke thema's openbreekt en ruimte schept voor de specifieke stemmen, ruimtes en houdingen die de onzichtbare en soms ook verwarrende ondergrond vormen voor onze gemedialiseerde werkelijkheid. Zonder te vervallen in spektakel laat Van Oldenborgh ons kijken naar wie en hoe we zijn.

Wendelien van Oldenborgh (1962) is opgeleid aan het Goldsmith College, Londen. Voor ze zich in Rotterdam vestigde heeft ze gewerkt en gewoond in Duitsland en België. Naast haar werk als kunstenaar geeft ze les op verschillende Master-programma’s aan onder andere het Dutch Art Institute / ArtEZ en de Master of Artistic Research / KABK. Ze is eerder al onderscheiden met de Hendrik Chabot Prize for Fine Arts (2011) en de Marian McMahon Award (2010).

La Javanaise, 2012Wendelien van Oldenborgh, La Javanaise, 2012
Installatie Stedelijk Museum Bureau Amsterdam 2012
Foto: collectie Wilfried Lentz Rotterdam en Wendelien van Oldenborgh

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

Heinekenprijzen-KNAW-bannerAlfred Heineken stelde de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst (1988) in vanwege zijn betrokkenheid bij de kunst. De prijs maakt onderdeel uit van de elf Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst die de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en Kunst tweejaarlijks toekent. In 2014 is het vijftig jaar geleden dat de Dr. H.P Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica, voor het eerst werd uitgereikt. Naast deze prijs en de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst zijn er de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde, de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische wetenschap, de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen en de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap. Het prijzengeld voor de wetenschappers is in totaal een miljoen dollar; voor de kunstprijs is 100.000 euro beschikbaar (waarvan 50.000 euro voor een publicatie en/of tentoonstelling). De Dr. H.P. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen financieren de zes Heinekenprijzen, evenals de vijf aanmoedigingsprijzen voor jonge onderzoekers in dezelfde wetenschapsvelden. Voor deze prijzen is per winnaar 10.000 euro prijzengeld beschikbaar.

Voor de redactie

Op de KNAW-website staat meer informatie over Wendelien van Oldenborgh en over de Heinekenprijzen in het algemeen. Kijk ook op de Heineken Prizes-website.

Rond 15 april 2014 maakt de KNAW bekend welke internationale wetenschappers een van de vijf Heinekenprijzen voor Wetenschap hebben gewonnen.
Met vragen over de Heinekenprijzen kunt u terecht bij Helena van Oers (KNAW), 020 551 0863 en helena.van.oers@knaw.nl

Downloads

  • Portretfoto (Fotograaf: Jussi Puikkonen)
  • Wendelien van Oldenborgh, La Javanaise, 2012
    Installatie Stedelijk Museum Bureau Amsterdam 2012
    Foto: collectie Wilfried Lentz Rotterdam en Wendelien van Oldenborgh