Winnaar Art of Neuroscience 2017 bekend gemaakt

31 juli 2017

Geïnspireerd door de cover van Unknown Pleasures (1979), het debuutalbum van Joy Division, won Sean Cavanagh van het University College in Londen dit jaar de Art of Neuroscience, een internationale competitie voor het beste beeld/verbeelding op het gebied van neurowetenschappen.

Zijn inzending met de naam Unknown Variability: Predicting responses of single neurons toont de variatie in reacties van individuele zenuwcellen in de prefrontale cortex van proefdieren op prikkels, die beloning voorspellen terwijl de dieren eenvoudige beslissingen nemen. 

Elke lijn vertegenwoordigt één zenuwcel. De zenuwcellen worden gesorteerd op hun stabiliteit. De meest stabiele neuronen zijn te zien bovenaan in de afbeelding. Het beeld toont aan dat stabielere zenuwcellen sterker reageren op prikkels. 

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen waren er voor Root and Branch Brain gemaakt door kunstenaar Michele Banks (Verenigde Staten). Zij maakt waterverfschilderijen geïnspireerd op hersenplakjes. Danser Daniel Barkan (Nederland) ontwierp de choreografie Point of Change waarin de bewegingen van de dansers een brein vormen met touwen. Het verwijst naar de plasticiteit en creativiteit van de dansers. Onderzoeker Mustafa Hamada (Nederlands Herseninstituut) toont ons het 3D-beeld Excitation Locus waarin een elektrische impuls in een zenuwcel met uitlopers (axonen) zichtbaar is. Tenslotte werd ook Dana Simmons (University of Chicago) geprezen voor de inzending Animon waarin fluorescerende verf een individuele purkinjecel een gouden gloed geeft. Het beeld wordt gebruikt voor het bestuderen van calciumstromen in muizen met autisme. 

Competitie

Art of Neuroscience is in 2011 in het leven geroepen door het Nederlands Herseninstituut als podium voor inspirerende en uitdagende beeldvorming die voortkomt uit het neurowetenschappelijk onderzoek. De competitie streeft er zo naar dit onderzoek toegankelijker te maken voor een breder publiek en tegelijkertijd neurowetenschappers wereldwijd te stimuleren met andere ogen naar hun werk te kijken. In de laatste edities zijn ook inzendingen van kunstenaars verwelkomd die geïnspireerd zijn op het brein om zo de grens tussen kunst en neurowetenschap te vervagen.

Meer inzendingen zijn te vinden op de website van Art of Neuroscience.