Winnaar Art of Neuroscience 2019 bekend

24 juni 2019

De negende editie van de Art of Neuroscience competitie is gewonnen door Olesya Ilyenok, Marina Muzyka en Andrey Chugunov, studenten van de School of Digital Economics in Rusland, die met hun project AF-CFFiIV in de verbeelding van neurale netwerken duiken.

In hun video, tonen de studenten de verbeeldende vermogens van drie neurale netwerken. Het eerste netwerk genereert een plaatje van een realistisch maar onbestaand menselijk gezicht, waar het tweede netwerk met behulp van algoritmes een beschrijving bij geeft. Het derde netwerk reproduceert deze beschrijving in een getrainde stem.

Video winnend project AF-CFFiIV door Olesya Ilyenok, Marina Muzyka en Andrey Chugunov

Eervolle vermeldingen

Albert Barqué-Duran, verbonden aan the University of London, ontvangt een eervolle vermelding voor zijn project ULTIMATE EMOJI. In zijn project laat een kunstmatig gegenereerde emoji zien hoe digitale ‘memes’ onze culturele waarden en ons begrip van emoties beïnvloeden. Ook Markos Kapeliotis, Rebeca Alejandra Gavrilla Laic, Nele Famaey en Pieter van den Berghe, van de KU Leuven, worden geprezen voor hun inzending Art-or-fact. Zij stuurden een foto in van overbruggende aders in de hersenen, waarin de vorm van een paard te herkennen is. Starlight Gone, een interactieve installatie over depressie van Elizabeth Parent en Liam O’Leary, toont hoe verlies een beschermend verbond kan sluiten tegen toekomstig verlies en ontvangt hiervoor een eervolle vermelding. Ten slotte wordt Ana Jakovljeviƒá, van de University of Belgrade, een eervolle vermelding toegekend voor Perineuronal nets in spring, waarin zij bloemen heeft gebruikt om haar voorstelling van de schoonheid van de architectuur van zenuwen te verbeelden. Meer inzendingen zijn te vinden op de website van de Art of Neuroscience.

Video ULTIMATE EMOJI door Albert Barqué-Duran

Competitie

Art of Neuroscience is in 2011 gestart door het Nederlands Herseninstituut als podium voor inspirerende en uitdagende beeldvorming die voortkomt uit het neurowetenschappelijk onderzoek. De competitie streeft er zo naar dit onderzoek toegankelijker te maken voor een breder publiek en tegelijkertijd neurowetenschappers wereldwijd te stimuleren met andere ogen naar hun werk te kijken. In de laatste edities zijn ook inzendingen van kunstenaars verwelkomd die geïnspireerd zijn op het brein om zo de grens tussen kunst en neurowetenschap op te zoeken.

Het Nederlands Herseninstituut

Het Nederlands Herseninstituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Hierbij wordt onderzocht hoe de hersenen cognitieve functies – zoals bewustzijn, perceptie, beweging, leren en sociale interacties – mogelijk maken. Ook wordt onderzocht hoe deze functies verstoord raken bij hersenziekten.

Het Nederlands Herseninstituut is gevestigd in Amsterdam (Meibergdreef 47, 1105 BA Amsterdam).

Logo Nederlands Herseninstituut