Persbericht Nederlands Herseninstituut

Winnaar Art of Neuroscience 2021

11 juni 2021

De elfde editie van de Art of Neuroscience-wedstrijd is gewonnen door Yas Crawford, een onafhankelijk kunstenaar en lid van de Royal Photographic Society. Met haar kunstwerk 'Cognition IX' kijkt Crawford naar neurologische interoceptie bij patiënten met myalgische encefalomyelitis (M.E). De winnaar werd door een jury gekozen uit 293 inzendingen uit meer dan 20 landen.

Het kunstwerk 'Cognition IX' behoort tot een reeks afbeeldingen met de titel 'The 8th Sense' en is gemaakt met behulp van digitale en analoge fotografie, video en camera-loze experimenten. Interoceptie is het vermogen om prikkels uit het eigen lichaam waar te nemen. Crawford: “interoceptie wordt beschouwd als het 8e zintuig, een verband tussen lichamelijke sensaties en emotionele reacties. In de afgelopen decennia heeft het idee van hoe het lichaam informatie en lichamelijke sensaties verwerkt, het beeld gecreëerd dat het ervaren van prikkels uit het eigen lichaam de basis van bewustzijn vormt".

De jury prees het perfect gecomponeerde beeld, vol beweging, dynamisch en met veel flow. Een jurylid zei dat het duidelijk "de explosie vertegenwoordigt die in ons hoofd plaatsvindt".

De Art of Neuroscience-competitie is een initiatief van het Nederlands Herseninstituut en werd voor het eerst in 2011 georganiseerd.

Volledige bericht

Meer informatie op website Art of Neuroscience.

Het Nederlands Herseninstituut

Het Nederlands Herseninstituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Hierbij wordt onderzocht hoe de hersenen cognitieve functies – zoals bewustzijn, perceptie, beweging, leren en sociale interacties – mogelijk maken. Ook wordt onderzocht hoe deze functies verstoord raken bij hersenziekten.

Logo Nederlands Herseninstituut