Winnaars fotowedstrijd Art of Neuroscience bekendgemaakt

12 maart 2014

Op 11 maart, tijdens de Brain Awareness Week (10-16 maart) werd in het Amsterdamse Filmmuseum Eye de vierde editie van het Art of Neuroscience-evenement georganiseerd. Het evenement, een initiatief van het Nederlands Herseninstituut onder leiding van Tycho Hoogland in samenwerking met de KNAW, begon vier jaar geleden met een fotowedstrijd over de esthetiek van het brein.

Inmiddels is er ook een jaarlijks symposium, met lezingen over de raakvlakken tussen kunst en de neurowetenschappen, een tentoonstelling van breinbeelden en een ceremonie waar de prijswinnaars van Art of Neuroscience officieel bekend worden gemaakt.

Winnaar categorie beeld: The Complexity of the Brain

Dit jaar mocht de organisatie inzendingen verwelkomen uit vier continenten en twaalf verschillende landen. Winnaar in de categorie beelden was Gabriele Deidda van het Italian Institute of Technology in Genua met zijn inzending The Complexity of the Brain

Gabriele Deidda, The Complexity of the Brain, Italian Institute of Technology, Genoa, Italy

Winnaar categorie video: Fire & Wire

Winnaar in de categorie video's was de inzending Fire & Wire van Christoph Leuze, Alfred Anwander en collega's van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig.

icon_video_bruin.gifLange, oorspronkelijke versie van de video Fire & Wire

Een korte versie vindt u op YouTube.

Theo Mulder, directeur Instituten van de KNAW opende officieel het vierde Art of Neuroscience-symposium. Monika Auch, arts en beeldend kunstenaar vertelde hoe zij inspiratie vond in het lab van een neurowetenschapper en op zoek is gegaan naar de intelligentie van de hand in een wereld vol met digitale afleidingen. Peter Meijer presenteerde zijn uitvinding the vOICe, technologie om blinden te laten zien door de visuele wereld te vertalen naar een klankbord. Neurowetenschapper Rodrigo Quian Quiroga lichtte toe hoe hij zijn inspiratie vond in de werken van de schrijver Jorge Luis Borges en hoe hij zich uiteindelijk toelegde op de abstractie van neuronen, wat leidde tot de ontdekking leidde van het ‘Jennifer Anniston’-neuron.