Winnaars Vici's en ERC-grants

3 februari 2012

De afgelopen weken zijn de winnaars van de vici-subsidies en de grote Europese ERC-grants bekend geworden. Bij de KNAW-instituten zijn dat Alexander van Oudenaarden en René Ketting van het Hubrecht Instituut en Chris de Zeeuw van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Bij De Jonge Akademie vallen André Aleman en Mirjam Ernestus in de prijzen.

Alexander van Oudenaarden (UU), mededirecteur van het Hubrecht Instituut van de KNAW en Chris de Zeeuw (ErasmusMC), adjunct-directeur van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW krijgen allebei een ERC Advanced Grant (pdf).

Van Oudenaarden behoort ook tot de 31 vooraanstaande wetenschappers die een NWO Vici ontvangen uit de Vernieuwingsimpuls van NWO, een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Ook René Ketting (UU) van het Hubrecht Instituut-KNAW krijgt een Vici. Binnen De Jonge Akademie viel deze eer te beurt aan hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie André Aleman (RUG/UMCG) en taalkundige Mirjam Ernestus (Radboud Universiteit Nijmegen). De Vici’s  krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen.