Persbericht NIAS-KNAW

Wiskundig econoom Cars Hommes wint Distinguished Lorentz Prize & Fellowship

8 januari 2014

Wiskundig econoom Cars Hommes, hoogleraar economische dynamica aan de Universiteit van Amsterdam, wint de zesde Distinguished Lorentz Prize. De prijs stimuleert sociaal relevant onderzoek dat de kloof tussen alfa-, gamma- en bètawetenschappen overbrugt. Hommes ontvangt de prijs voor zijn onderzoek naar ‘begrensd rationeel’ gedrag in complexe economische systemen.

Het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW, Wassenaar) en het Lorentz Center (Leiden) hebben de prijs ingesteld. Met de bijbehorende fellowship zal Hommes tien maanden onderzoek doen naar voorspellende modellen van economisch gedrag.

Socio-economische systemen worden, anders dan natuurlijke systemen, beïnvloed door uiteenlopende verwachtingen en adaptief gedrag. Mensen zijn wispelturig maar ook trendvolgers. Cars Hommes is een internationaal erkend expert in het wiskundig modelleren van dit 'begrensd rationeel' gedrag. De behoefte aan nieuwe denkkaders vanuit interdisciplinaire samenwerking en aan verbeterde voorspellende modellen is bij herhaling aangekaart door internationale beleidsmakers in de nasleep van de financiële crisis. Hommes maakt in zijn onderzoek gebruik van methoden die met succes zijn toegepast in de exacte wetenschappen.

Cars Hommes zal van september 2014 tot juni 2015 deel uitmaken van de internationale academische gemeenschap op het Netherlands Institute for Advanced Study te Wassenaar.

De Distinguished Lorentz Prize van €10.000 zal worden uitgereikt door prof. dr. Sijbolt Noorda, voorzitter van de NIAS-Lorentz Adviesraad, op 27 mei 2014 te Wassenaar.

Over Cars Hommes

Prof. dr. Cars Hommes is bekend vanwege zijn fundamenteel en invloedrijk onderzoek, in samenwerking met onder meer William Brock, gericht op de ontwikkeling van een nieuw paradigma voor begrensd rationeel gedrag en heterogene verwachtingen in socio-economische systemen.
Het werk van Hommes en zijn onderzoeksgroep Center for Nonlinear Dynamics in Economics and Finance (CeNDEF, 15 jaar geleden door hem gestart met een Pionier-beurs van NWO) is internationaal toonaangevend. Studenten van CeNDEF bezetten academische posities over de hele wereld.