Persbericht NIOO-KNAW

Woekerende waterplanten: maaien of niet?

21 december 2017

Woekerende waterplanten: ze houden in de zomer veel mensen bezig. En vooral de waterbeheerders die de overlast voor zwemmers, bootjes, doorstroming en vissers binnen de perken moeten houden op een goede en betaalbare manier. Promovendus Michiel Verhofstad van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), een onderzoeksinstituut van de KNAW, onderzocht waar de overlast vandaan komt en hoe je die het beste kunt aanpakken.

Maaien, niet op het land maar in het water. Op veel plaatsen gebeurt het, en steeds vaker. Niet alleen exotische maar ook gewoon inheemse soorten van ondergedoken waterplanten kunnen enorm gaan woekeren als de omstandigheden zich daartoe lenen.

Woekeraars

Belangrijke woekeraars zijn bijvoorbeeld smalle waterpest en het inheemse aarvederkruid en doorgroeid fonteinkruid. 'Als de stengels te lang worden in ondiep water en als een te groot deel van het wateroppervlak vol groeit, dan krijg je overlast. En het hangt ook af van wat je waar precies wilt doen,' zegt ecoloog Michiel Verhofstad van het NIOO-KNAW. Deze overlast zien we nu op veel meer plekken in de wereld, zowel in Europa als in Noord-Amerika, Afrika en Australië. Tot nu toe was hier maar heel weinig wetenschappelijk naar gekeken.

Volledige bericht

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.

Logo NIOO