Persbericht NIOO-KNAW

Wortels van verhuizende planten geven hint over woekerpotentie

30 augustus 2018

De meeste planten die binnen een continent opschuiven naar een nieuw leefgebied – door bijvoorbeeld klimaatverandering – zullen de oorspronkelijke soorten niet gaan overwoekeren. Maar soorten met voor dat gebied nieuwe worteleigenschappen hebben wel woekerpotentie. Dat concludeert NIOO-onderzoeker Rutger Wilschut. Deze week promoveerde hij in Wageningen op zijn onderzoek aan ‘verhuizende planten’.

Nederland leek deze zomer wel op Zuid-Europa. Voor bepaalde plantensoorten betekent dat een schot in de roos: zij zijn al aan het verhuizen naar het noorden, onder andere gedreven door klimaatverandering. Zomers zoals deze zullen zulke zuidelijke planten verder bevoordelen.

'De heersende gedachte was dat zogenaamde 'areaal-uitbreidende' planten hun natuurlijke vijanden in de bodem te vlug af zijn, omdat deze niet in hetzelfde tempo kunnen verhuizen,' zegt NIOO-onderzoeker Rutger Wilschut. 

In hun gebied van herkomst controleert het bodemleven de meeste plantensoorten. Als ze daaraan ontsnappen, zouden areaal-uitbreidende planten makkelijk kunnen gaan woekeren – net als invasieve exoten uit andere werelddelen. Maar uit Wilschuts onderzoek blijkt dat de meeste plantensoorten op hun nieuwe plek gewoon weer natuurlijke vijanden hebben. 

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is gevestigd in Wageningen (Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen).


Logo NIOO