Persbericht NIOO-KNAW

Zeldzame bacteriën helpen bodems wereldwijd te herkennen

24 november 2017

Zoveel landen, zoveel bodems... Hoe weet je wat wat is, en hoe je die bodem ‘gezond’ houdt? Wereldwijd onderzoek onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) laat zien, dat vooral zeldzame bodembacteriën een nieuwe sleutel bieden voor het onderscheiden en vervolgens goed beheren van onze aarde. De resultaten staan deze week alvast online bij het tijdschrift Nature Microbiology.

'Als je een cactus ziet, weet je dat je in een droge woestijn bent. Een palmboom verraadt dat je in de warme tropen bent, terwijl gras bijna overal kan staan,' vergelijkt eerste auteur Kelly Ramirez van het NIOO. 'Dat idee dat zo’n plantensoort je vertelt in wat voor gebied je bent en in wat voor omstandigheden, blijkt ook waar voor bodems. Alleen gebruik je hier geen planten maar bodembacteriën.'

Gewoonlijk gebruiken we de structuur en de chemie van bodems om ze te onderscheiden. Daarnaast zitten bodems boordevol bodemleven. Al langer zoeken onderzoekers het antwoord op de vraag wat dat bodemleven zegt over de toestand van de bodem. Uit dit onderzoek blijkt dat bodembacteriën heel nuttig zijn hiervoor. Maar niet alle bodembacteriën zijn even nuttig.

Meer informatie

Lees het volledige bericht op de website van het Nederlands Instituut voor Ecologie.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.


Logo NIOO