Zin en onzin van een digitale leeromgeving

20 februari 2012

Het digitale klaslokaal, hoe ver zijn we daarvan verwijderd? In de KNAW debatserie ‘Zin en onzin over’ op 29 februari 2012 in SPUI25, Amsterdam, belichten twee wetenschappers dit nieuwe fenomeen aan de hand van de betekenis van de iTunes U app voor het onderwijs.

Met  de nieuwe iTunes U app kunnen docenten op universiteiten, hogescholen, maar ook in het primair en voortgezet onderwijs hun eigen cursussen samenstellen. Leerlingen en studenten hebben centraal toegang tot al het materiaal, van boeken tot audio- en videobestanden. Wat zijn de gevolgen van dit nieuwe medium voor het (geschiedenis)onderwijs? Hoe kunnen de geesteswetenschappen ervan profiteren?

Onder het motto ‘Er is toekomst voor het verleden’ betoogt Erik Kwakkel dat met nieuwe media als iTunes U op een betrekkelijk eenvoudige manier een groot publiek  te bereiken is, ook jongeren. Via zulke laagdrempelige en aansprekende nieuwe media  kunnen scholieren en studenten gegrepen raken door onderwerpen in de geesteswetenschappen. Inald Lagendijk zal ingaan op iTunes U als middel voor reputatiemanagement. Het trekt studenten aan, en dus inkomsten. Het stelt studenten in staat om de juiste content en vorm te vinden om te leren, maar in hoeverre zijn de zoekmachines daarop toegerust? De universiteiten worden vooral organisatoren van (online) informatie, maar wat betekent het voor hun reputatie als verschaffer van betrouwbare informatie?  Sandra Rottenberg treedt op als kritische moderator.

Dr. Erik Kwakkel is lid van De Jonge Akademie (KNAW) en onderzoeker aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, Institute for Cultural Disciplines, Oude Britse Letterkunde van de Universiteit Leiden.
Prof. dr. Inald Lagendijk is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en hoogleraar Information and Communication Theory aan de TU Delft.

Met de debatserie 'Zin en onzin over' belichten KNAW en SPUI25 maatschappelijke kwesties. Het onderwerp komt uit de actualiteit; de invalshoek is de wetenschap.

Meer informatie

Debat: iTunes U: Op weg naar een mondiaal klaslokaal? Zin en onzin van een digitale leeromgeving
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: SPUI25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
Toegang: gratis, reserveren verplicht