Zwaartekrachtpremies voor leden KNAW en De Jonge Akademie

10 mei 2017

Zes onderzoeksteams van topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 112,8 miljoen euro om de komende jaren samen excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s op te zetten. Het geld is afkomstig uit het programma Zwaartekracht dat wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. Diverse leden van de KNAW en De Jonge Akademie maken deel uit van de winnende onderzoeksteams. 

De gehonoreerde programma’s betreffen onderzoek op het terrein van de regeneratieve geneeskunde die gebruikmaakt van het zelfherstellende vermogen van het lichaam om zieke of beschadigde weefsels en organen te genezen, quantumcomputers en quantumnetwerken, het bouwen van een kunstmatige biologische cel, onderzoek aan de hand van de Grieks-Romeinse oudheid, onderzoek naar het ontstaan, de ontwikkeling en de kenmerken van duurzame samenwerking en het ontwikkelen van miniatuurorganen op microchips voor onderzoek naar specifieke ziektes.

Gehonoreerde onderzoeken

Aan de volgende programma's is ieder een bedrag van 18,8 miljoen euro toegekend.

Materials-driven regeneration: Regenerating tissue and organ function with intelligent, life-like materials
Aanvragers zijn onder meer KNAW-leden Bert Meijer (TUE), Hans Clevers (Hubrecht Instituut ), Clemens van Blitterswijk (UM) en Carlijn Bouten (TUE)

Quantum Software Consortium
Aanvragers zijn onder meer KNAW-lid Ronald Cramer (CWI / UL) en alumnus van De Jonge Akademie Ronald Hanson (TUD)

BaSyC – Building a Synthetic Cell
Aanvragers zijn onder meer KNAW-leden Marileen Dogterom (TUD), Bert Poolman (RUG), Wilhelm Huck (RU), Cees Dekker (TUD) en alumnus van De Jonge Akademie Gijsje Koenderink (AMOLF)

Netherlands Organ-on-Chip Initiative
Aanvragers zijn onder meer KNAW-leden Christine Mummery (LUMC), Hans Clevers (Hubrecht Instituut), Pasqualina Sarro (TUD), Albert van den Berg (UT) en Cisca Wijmenga (UMCG)

Anchoring Innovation
Aanvragers zijn onder meer KNAW-leden Ineke Sluiter (UL) en Josine Blok (UU)

SCOOP: Sustainable Cooperation - Roadmaps to a Resilient Society
Aanvragers zijn onder meer KNAW-leden Naomi Ellemers (UU), Martin van Hees (VU), Tanja van der Lippe (UU) en Bas van Bavel (UU)

Programma Zwaartekracht

Met het programma Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren. Het gaat om financiering uit de eerste geldstroom (direct via de Rijksoverheid). De selectieprocedure van het programma wordt uitgevoerd door NWO.