Rembrandts 'Offer van Abraham' in de Hermitage

Os, Henk van

2005 | ISBN 90-6984-461-3 | gratis

Van Het Offer van Abraham uit 1635 bestaat een tweede versie op ware grootte uit 1636 in de Alte Pinakothek in München. Het is voorzien van de raadselachtige signatuur 'Rembrandt verandert. En overgeschildert 1636'.

In 1992 zijn beide schilderijen getoond in het Rijksmuseum voor een schare van Rembrandtspecialisten. Ondanks een levendige discussie bleek het onmogelijk om op een overtuigende manier de relatie van beide schilderijen vast te stellen met de uitzonderlijke signatuur als uitgangspunt. Inmiddels is men daar dankzij onderzoek met infrarood reflectografie wel in geslaagd.

Omdat het niet vaak voorkomt dat door natuurwetenschappelijk onderzoek zulke overtuigende antwoorden op ingewikkelde kunsthistorische problemen kunnen worden gegeven, is het de moeite waard om dit onderzoeksproject in een brede kring van wetenschappers bekendheid te geven.

Blijft over de vraag, waarom het Offer van Abraham in de Nederlandse kunst van de zeventiende eeuw zo frequent werd voorgesteld en aanleiding gaf tot zulke monumentale schilderijen.

Op pagina 1 van deze publicatie zijn enkele correcties doorgevoerd. Met dank aan het artikel van Gary Schwartz, Het Financieele Dagblad: Persoonlijk, 28 januari 2006, p.31.