Balans werk-privé in de wetenschap

Je bent een gedreven wetenschapper die zowel thuis als op het werk het verschil wil maken. Maar tegelijkertijd ben je continu moe, komt er van alles op je af en voel je je uit balans. Als wetenschapper kan het heel moeilijk zijn (en soms zelfs onmogelijk) om werk en privé in evenwicht te houden. Je kunt soms het gevoel hebben dat je moet kiezen: óf je ambities waarmaken óf zorgen voor een goede balans. 

Hoewel het in de wetenschappelijke wereld niet meevalt om deze balans te vinden, kun je hier wel degelijk zelf invloed op uitoefenen en je steeds beter in balans gaan voelen! Met dit trainingsprogramma krijg je inzichten, begeleiding en praktische handvatten aangereikt om dit te bereiken.

Doelgroep

Wetenschappers die stress ervaren en op zoek zijn naar een betere balans tussen werk en privé.

Informatie over de trainer

Deze training wordt gegeven door Samula Mescher. Samula is gepromoveerd en kent de academische wereld van binnen en buiten. Voor meer informatie en achtergrond zie www.samulamescher.nl.

Programma

Met dit trainingsprogramma krijg je inzichten en praktische handvatten aangereikt voor een betere balans tussen werk en privé binnen de wetenschap. We gaan stevig aan de slag met vier belangrijke elementen:

  • Zorgen dat je heel duidelijk voor ogen hebt wat belangrijk voor je is; werken aan je innerlijk kompas. Omdat er van alle kanten aan je wordt getrokken, heb je een sterk innerlijk kompas nodig. Een kompas dat duidelijk aangeeft wat belangrijk voor je is in het leven, waar je focus moet liggen, en dat je helpt om grenzen te stellen.
  • Managen van je energie (niet je tijd!). Bewust dingen doen die je (nieuwe) energie geven en niet alleen dingen die je energie kosten.
  • Aandacht geven aan de juiste dingen. Leren hoe je je aandacht en je energie kunt focussen op wat je echt belangrijk vindt. Dat betekent keuzes maken, of het nu gaat om triviale zaken of belangrijke levenskeuzes. En soms moet je nee kunnen zeggen.
  • Ontwikkelen van een vaste routine om goed voor jezelf te zorgen. Op een manier die past bij je drukke leven. Kleine veranderingen in je dagelijkse routine kunnen een groot verschil maken.

De training levert je nieuwe inzichten op en een heleboel tips en trucs die je helpen om je beter in balans te gaan voelen. Natuurlijk heb je het heel erg druk, dus je krijgt praktische handvatten die weinig tijd kosten, maar wel een groot verschil maken.

Omdat kennis alleen niet genoeg is om beter in balans te komen, vragen we je om te reflecteren op jezelf, te oefenen en tussen de workshops door te experimenteren. Het kost je maximaal 1 uur per week. Je krijgt ook 1 uur extra begeleiding in de vorm van een individuele coachingsessie, waarin wordt ingegaan op jouw situatie en jouw vragen over een goede balans tussen werk en privé.

Praktische informatie:

  • Duur: 6 online workshops van 1,5 uur in een groepje van maximaal 10 deelnemers. Een 7e follow-upsessie van 1,5 uur in de vorm van een online workshop (twee maanden na de 6e workshop) om te zorgen dat je de aanpak vasthoudt: wat werkt, wat moet je aanpassen, wat kun je verbeteren? Een individuele coachingsessie van 1 uur. Maximaal 1 uur per week om te experimenteren, te oefenen en te reflecteren.

Data workshops (15.30 - 17.00 uur): 15 en 29 september, 13 oktober, 10 november, 1 en 22 december 2021

Datum follow -up: 2 maart 2022

  • Taal: Engels
  • Locatie: Online via Zoom
  • Groepsgrootte: maximaal 10 personen

Aanvragen van financiering

Deze training aanvragen.

Het Lokaal Overleg (vertegenwoordigers van vakbonden en werkgever) vindt duurzame loopbaanontwikkeling belangrijk. Daarom hebben ze hiervoor financiële middelen gereserveerd waarop je als medewerker van de KNAW een beroep kunt doen.