Verslag KNAW-meeloopdag

Charles van den Heuvel bij DANS

Charles van den Heuvel, hoofd Onderzoek Wetenschapsgeschiedenis bij Huygens ING, bracht een ochtend door bij DANS en sprak daar met Ilona von Stein, projectleider/datamanager orale geschiedenis bij het archief.

Charles van den Heuvel bij Ilona van Stein

Interessante gesprekken

Het was in eerste instantie niet gemakkelijk om samen een afspraak te maken voor de meeloopdagen, omdat we elkaar natuurlijk de spannendst mogelijke aspecten van ons werk wilden laten zien. Maar Ilona had een aantal interessante gesprekken voor me georganiseerd met softwareontwikkelaars bij DANS die haar helpen bij het ontwikkelen van haar project in EASY (Electronic Archiving System). Zij brengt haar wensen en behoeften in kaart en de ontwikkelaar geeft stap voor stap aan hoever hij daarmee gevorderd is. Ook wordt er gekeken of de faciliteiten ook in andere projecten kunnen worden ingezet. Dit alles leidt tot nieuwe versies van de EASY-software.

Duurzaam

Ilona is projectleider orale geschiedenis en gebruikt EASY voor het duurzaam onderbrengen van data die ook weer kan worden gebruikt voor andere projecten. Ze brengt verschillende audiobronnen bijeen, bijvoorbeeld interviews, die uiteindelijk gecombineerd worden met documentatie in andere formaten over hetzelfde onderwerp. Zo kunnen die materialen en data eenvoudiger aan elkaar gekoppeld worden. DANS heeft speciale interne procedures om te bepalen of iets de status van project krijgt en behoudt; Ilona’s project loopt nu zes maanden en zal opnieuw bepaald worden of DANS dit wil voortzetten in dezelfde vorm.

We hebben ook over  andere softwaresystemen gepraat, onder meer met Betty Beunk (documentalist) over NARCIS, een grote databank met informatie over Nederlandse wetenschappers, hun werk en publicaties. Marion Wittenberg (Servicemanager DataverseNL) vertelde ons meer over DataVerseNL, een softwaresysteem voor projecten die nog lopen een waarvan meerdere dataversies bewaard moeten blijven.

'De Huygens-filosofie'

De ochtend was heel gezellig, maar het was zo om! Bij Huygens hebben we eigenlijk weinig te maken met DANS, maar dit komt vooral doordat de data waarmee wij werken nog in ontwikkeling zijn. Wij werken voornamelijk met CLARIAH en plaatsen alleen af en toe data bij DANS van projecten die al afgerond zijn. De Huygens-filosofie is: projecten blijven levend zolang je eraan werkt. Daarom vond ik het nuttig en leerzaam om te horen over het bestaan van DataVerseNL, waar juist data van nog lopende projecten in worden bewaard. Ik heb sowieso vandaag veel geleerd over het interne opereren van DANS.