Verslag KNAW-meeloopdag

Elske Rotteveel bij het Hubrecht Instituut

Elske Rotteveel, projectmanager en onderzoeksassistent bij het European Holocaust Research Infrastructure-project van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies ging op bezoek bij Harry Begthel, research analist bij de Clevers-groep histologie aan het Hubrecht Instituut.

Elske Rotteveel bij Harry Begthel

We bellen Elske op haar werkplek in het NIOD, waar Harry haar vorige week bezocht. Elske, hoe was het om een dagje met Harry mee te lopen in het histologisch laboratorium van het Hubrecht Instituut?

Ik ben erg onder de indruk van wat er allemaal gebeurt in het Hubrecht Instituut. Harry heeft me zijn werk laten zien. Hij kon er goed over vertellen en ik heb veel van hem en zijn collega’s geleerd. Wat Harry doet in het laboratorium, is het behandelen van weefsel voor microscopisch onderzoek. Dat bewerken gaat met allerlei heel precieze handelingen gepaard. Het weefsel wordt in kaarsvet gefixeerd, waarna er heel dunne plakjes vanaf worden gesneden, die vervolgens in allerlei stoffen worden geweekt om te zorgen dat het kaarsvet weer oplost en het weefsel aan een glaasje hecht dat onder de microscoop kan. Harry zorgt er dan ook nog voor dat bepaalde cellen in het weefsel een bepaalde kleur krijgen, zodat die goed te onderscheiden zijn. Ik mocht zelf ook nog even door de microscoop naar de plakjes kijken. De laatste keer dat ik door een microscoop keek, was in de derde klas van de middelbare school! Het was erg boeiend.

Wat wist je echt niet?

Dat een kankercel er bij de ene patiënt anders uit kan zien dan bij een ander. De een heeft ballonachtige kankercellen terwijl de ander een veel compacter cluster van kankercellen heeft, ook al hebben ze hetzelfde type kanker. Eigenlijk best logisch, dus, dat wat bij de een werkt, bij de ander misschien veel minder goed werkt. Het Hubrecht Instituut loopt voorop met het ontwikkelen van kankermedicijnen op maat. Ze kweken cellen op basis van materiaal dat ze van de patiënt afnemen, en dan gaan ze in het lab testen welk medicijn het beste werkt voor deze patiënt. Ik mocht ook even meelopen in het lab waar ze de cellen kweken en splitsen voor dit onderzoek.

Wat viel je op bij het Hubrecht Instituut?

Wat is het groot! En wat werken er veel jonge mensen. Ik vond iedereen ontzettend aardig en behulpzaam. Het Hubrecht Instituut en het NIOD zijn heel uiteenlopende organisaties. Wij zijn vooral bezig met het duiden van de context; in het Hubrecht Instituut is het doel veel concreter. Veel werk in het laboratorium is praktisch, ja, ambachtelijk eigenlijk. Maar wat ons bindt is dat we werken voor de wetenschap. Dat we goed willen doen. En dat het er in beide instituten om gaat wat je uiteindelijk met de resultaten doet. Wat kan het de maatschappij opleveren? Dat geldt waarschijnlijk voor alle KNAW-instituten. Volgende keer ga ik tijdens de Meeloopdagen naar een ander instituut om te kijken hoe het daar is!

Leuk, Elske, tot de volgende Meeloopdagen dan!