Verslag KNAW-meeloopdag

Harry Begthel bij het NIOD

Harry Begthel, research analist bij de Clevers-groep histologie aan het Hubrecht Instituut, bracht een bezoek aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij hoorde meer over de werkzaamheden van Elske Rotteveel, projectmanager en onderzoeksassistent bij het European Holocaust Research Infrastructure-project.

Harry Begthel bij Elske Rotteveel

‘Elske en ik hebben eerst geluncht in een cafeetje vlakbij, waar we alvast hebben kennisgemaakt met elkaar en elkaars werkzaamheden. NIOD is natuurlijk een heel andere tak van sport dan Hubrecht. Tegelijkertijd kwam ik erachter hoe gepassioneerd we allebei zijn over ons eigen vakgebied. Een mooie gemeenschappelijke factor dus, dat we beiden met glimmende oogjes konden vertellen over ons werk!

Elske vertelde me over haar werk bij EHRI (European Holocaust Research Infrastructure), een grote digitale samenwerking tussen verschillende universiteiten, onderzoeksinstituten en bibliotheken over de hele wereld. Door de kennis van al deze landen en instituten over de Holocaust samen te voegen ontstaat er een veel completer beeld.

Ook nam ze me mee naar een college Transitional Justice and Genocides dat gegeven werd aan studenten geschiedenis binnen het NIOD. Het was interessant om meer te horen over genocidestudies en tribunalen, ook omdat ik me veel van de besproken geschiedkundige zaken nog goed kan herinneren uit de jaren 70 en 80.

Ik was al eens eerder bij NIOD geweest omdat ik lid ben van de ondernemingsraad. Maar het is zo’n mooi gebouw, met de kroonluchters, trappenhuizen en verschillende stijlen, dat het helemaal geen straf was om nog eens een rondleiding te krijgen. Ik had nog wel wat langer tussen de boeken willen neuzen in de bibliotheek, maar we moesten weer door. Misschien, als ik ooit met pensioen ben, kom ik nog een keer terug om alles door te lezen…’

Benieuwd naar de ervaringen van een NIOD-medewerker bij een ander instituut? Morgen om 10.30 uur kun je hier verder lezen over communicatieadviseur Tessa Free’s bezoek aan het NIAS.