Verslag KNAW-meeloopdag

Jacqueline Maenhout bij de Fryske Akademy

Adviseur digitale communicatie Jacqueline Maenhout van het Bureau KNAW bezoekt Marijn Molema, onderzoeker bij de Fryske Akademy.

Jacqueline Maenhout bij Marijn Molema

20170927-jacqueline-fryske-akademy-marijn-molema-460.jpg

Mist

Vandaag op bezoek bij de Fryske Akademy. Ik ben reuze benieuwd. Onderweg, van Haarlem naar Leeuwarden, is het mistig. Maar gelukkig trekt de hemel halverwege de Afsluitdijk open. Ik ben ruim voor negen uur bij de Akademy.

Sûkerbôle

Marijn heeft een heel programma samengesteld, om me een inkijkje te geven in zijn werk. We starten met de begeleidingscommissie van het onderzoeksproject Economische vitaliteit van Noordoost-Fryslân. Ze praten over de opzet van het verdere onderzoek, en ook ik geef mijn mening. Er is Sûkerbôle (Suikerbrood). Twee plakjes met dik roomboter ertussen. Heerlijk, maar wel een calorieknaller.

V.l.n.r. Symen Hoekstra, Bart Hoogenboom en Marijn Molema

Lunch

Bij de lunch schuift Johanneke Buning aan. Ze is onderzoeksmedewerker van Mercator, het Europees kenniscentrum voor meertaligheid en taalleren. Daar vergelijken ze bijvoorbeeld de ontwikkeling van minderheidstalen als Baskisch en Fries. Heel internationaal georiënteerd dus. Johanneke houdt ook de website van Mercator bij. Ook Jinke Boersma luncht mee. Ze is de directiesecretaresse en bewaakt de huisstijl van de Akademy. Dat is bekend terrein voor mij. We hebben het erover hoe moeilijk het soms is om medewerkers te overtuigen om de huisstijl te volgen, zeker als ze een publicatie uit hun eigen budget moeten betalen. Met Johanneke praat ik ook over Pure. De regiostudies die ze hebben ingevoerd, verschijnen niet op Google Scholar. Is dat een bekend probleem? Ik ben natuurlijk zeker geen Pure-expert, maar beloof dat ik haar vraag meeneem naar Armand Guicherit, onze Pure-specialist.

Met de klok mee: Tjerk Soet (oud-Rabobank), Karin Wierda (provincie Fryslân), Siepie de Groot (Netwerk Noordoost), Symen Hoekstra, Bart Hoogenboom, Marijn Molema en (de handen van) Bearn Bilker (namens de gemeenten Noordoost-Fryslân)

Zuivel

Na de lunch praten we met stagiair Symen Hoekstra en promovendus Bart Hoogeboom over het symposium over heden, verleden en toekomst van de Friese zuivel dat voor 2018 op de rol staat. De insteek van het symposium is de vraag of de sector de goede mensen opleidt om duurzaam en toekomstbestendig te zijn. We brainstormen over hoe je jongeren op agrarische opleidingen kunt bereiken. Marijn is nog op zoek naar leuke vormen voor de twee symposiumavonden. Volgende week, als hij naar Amsterdam komt, lopen we samen even binnen bij het congresbureau, voor extra ideeën.

Brainstorm met Symen, Bart en Marijn

Vrijwilliger

We ontmoeten Roelof Veeningen, vrijwilliger bij de Akademy. Hij is gepensioneerd en helpt Marijn bij het opzetten van een database over de agrarische productiviteit in Friesland tussen 1870 en nu. Vroeger werkte Roelof voor het Limnologisch Instituut (nu onderdeel van NIOO-KNAW). ‘Ik ben mijn carrière begonnen bij de KNAW’, lacht hij.

Mooie dag

De zon schijnt als ik terugrijd over de Afsluitdijk. Ik overdenk de afgelopen uren. Wat een geweldige inkijk in het dagelijks leven van een onderzoeker: dat een onderzoeker dagelijks met zo veel verschillende mensen dealt en dat er zoveel management bij komt kijken. Op zo’n dag zie je onze verschillen, maar ook de overeenkomsten. Uiteindelijk zijn we allemaal bezig om een goed resultaat neer te zetten. Na deze geweldige ontvangst ga ik een mooi programma in elkaar draaien voor 3 oktober, als Marijn naar Amsterdam komt.

Standbeeld van Cornelis Lely op de Afsluitdijk