Verslag KNAW-meeloopdag

Jindra Kessener bij het NIOO

Jindra Kessener, hoofd P&O en Algemene Zaken bij het Bureau KNAW, bezocht het laboratorium van het NIOO.

Ik bel Jindra als ze op de fiets zit; ze haalt een frisse neus op weg van het NIOO naar haar volgende afspraak. Heel efficiënt!

Hoe was het vandaag, Jindra?

Superleuk! Echt, echt, superleuk.

Dus nu wil je zelf het liefst ook dierverzorger worden?

Nee, ik ben hartstikke allergisch voor dieren. Maar het was een topdag. Eerst ontmoette ik Marcel, hij zou me, geloof ik, alleen ontvangen, maar we hebben bijna een uur gepraat over hoe werk altijd verandert. Daarna liep ik mee met de dierverzorgers van de vogeltjes. Vervolgens met Ciska in het lab. Hier analyseren ze monsters uit de grond, lucht en planten. En toen mocht ik samen met Christa ook nog DNA scheiden!

DNA scheiden?

Ja, dat was echt bijzonder. Het NIOO doet veel onderzoek met koolmezen. Maar omdat pasgeboren koolmeesjes niet door mensenhanden te voeden zijn, worden verse eitjes in nestjes buiten het NIOO geplaatst, zodat ‘echte’ koolmezen ze voeden als ze uit het ei zijn gekomen. Na tien dagen worden deze ‘pleegkindjes’ opgehaald, maar dan weet niemand meer welk vogeltje van welke ouders komt. En daar gebruiken ze DNA-onderzoek ook voor.

Dan valt Jindra even helemaal stil. Heb ik misschien de verkeerde vraag gesteld?

Ja, daar ben ik weer. Sorry, hoor, ik moest even goed naar de routeplanner luisteren. Waar was ik ook alweer? O ja, voor het NIOO-onderzoek naar klimaatverandering zijn vogels ook heel belangrijk. Vogels passen zich snel aan bij veranderende omstandigheden, zodat ze op tijd gaan trekken of eitjes gaan leggen. Met die informatie kunnen zij weer veel leren over veranderingen in de wereld.

Ja, ik heb heel veel geleerd vandaag. En het belangrijkste is nog de bevestiging dat het allemaal mensenwerk is. Je kan alles heel mooi organiseren, maar uiteindelijk zijn het de mensen die het maken. De veiligheid, de sfeer in het instituut, het KNAW-gevoel: het is allemaal mensenwerk.

En weet je, veel werk in het NIOO is technisch van aard. De laatste, pak ‘m beet, twintig jaar is er zoveel veranderd in dat soort werk. Analisten zijn daardoor continue bezig zichzelf te ontwikkelen. In een omgeving zoals het NIOO zijn zij heel belangrijke kennisdragers. Zij werken de nieuwe AIO’s en postdocs in, en hebben daardoor jarenlange ervaringen in verschillende methodieken. Analisten krijgen bij het NIOO veel verantwoordelijkheid en ruimte. Ze groeien dus altijd mee, en blijven zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Heb je tot slot nog een tip voor ons allemaal?

Laten we meer tijd voor elkaar maken. Van instituut naar instituut, en van instituut naar het Bureau en omgekeerd. Ga naar elkaar toe om te luisteren. Van mens tot mens. Het lijkt niet urgent, maar het is wel belangrijk. Eerst luisteren, dan beleid.

Dank je wel, Jindra! Nu weer alle aandacht op het verkeer. En succes met je volgende afspraak!