Verslag KNAW-meeloopdag

Kahliya Ronde bij het NIOD

Kahliya Ronde, Communications Officer bij the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW), bezoekt Tessa Free. Tessa is communicatieadviseur Netwerk Oorlogsbronnen, een programma dat gefaciliteerd wordt door het NIOD.

8.28 Deze dag is anders dan andere. Ik moet mijn forenseninstinct onderdrukken om niet bij Amstel uit de trein te stommelen - vandaag mag ik blijven zitten tot Amsterdam Centraal. Deze ochtend loop ik mee met Tessa Free van Netwerk Oorlogsbronnen (typisch geval van naam-past-bij-baan). Na een inspirerende eerste ontmoeting, kijk ik uit naar het tegenbezoek.

09.04 Gearriveerd. Overal altijd fietsen. Zelfs voor het überstatige pand van het NIOD, waar het team van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) kantoor houdt.

IMG_7460-kahliya-ronde.jpg 

09.05 Terwijl ik wacht in de entree van het sjieke voormalige woonhuis, kijk ik even af hoe het NIOD de informatie op het receptiescherm ordenen en inzetten.

IMG_7461-kahliya-ronde.jpg

09.10 First things first. ‘Meelopen’ is natuurlijk ook meelopen naar het koffieapparaat.

IMG_7462-kahliya-ronde.jpg

09.11 Zonder te morsen...

IMG_7463-kahliya-ronde.jpg

09.22 Tijdens de koffie (met uitzicht op bloemetjesbehang) vertelt Tessa niet alleen over haar de organisatie en werkzaamheden, maar ook over het crowdsourcing-project De gevangenen van kamp Vught, een project dat aantoont waarom je met alleen scannen nog niet klaar bent met archieven ‘digitaal doorzoekbaar maken’.

IMG_7464-kahliya-ronde.jpg

09.36 Ik krijg ook een rondleiding. De befaamde badkamer van het NIOD, naast het kantoor van Tessa en haar collega’s. Wie zou die eendjes daar neergezet hebben?

IMG_7465-kahliya-ronde.jpg

09.39 Nog een plaatje van de oriëntalistische badkamer. Net als de gebroeders Trip (wapenhandel) van het Trippenhuis, waar het bureau KNAW zetelt, vergaarde de voormalige eigenaar van het NIOD-pand zijn fortuin met onfrisse zaken (plantages in de koloniën). Mooi dat het pand nu voor goede zaken gebruikt wordt.

IMG_7466-kahliya-ronde.jpg

09.48 We lopen via de indrukwekkende fototentoonstelling Oorlog in de stad naar het archief.

IMG_7467-kahliya-ronde.jpg

09.52 Het overvloedige marmer op weg naar de kluis geeft je het gevoel dat je een tombe binnenstapt. De kluisdeur is er in 1921 in gezet, toen de Deutsche Bank het pand in gebruik nam. Nu liggen er geen bankbiljetten meer...

IMG_7469-kahliya-ronde.jpg

10.01 De gevangenenadministratie van Kamp Vught. In juni is het Netwerk Oorlogsbronnen gestart met het door vrijwilligers laten overtikken van alle persoonsgegevens op de kaarten. De kaartjes worden op deze manier ook op de gegevens doorzoekbaar en dan kan deze database gekoppeld worden aan andere bronnen met namen uit de Tweede Wereldoorlog. Het blijft indrukwekkend: om de kaartjes te zien, te denken aan de omstandigheden waarin ze geschreven zijn, en om geconfronteerd te worden met het lot van zoveel gevangenen. De totale waanzin en banaliteit van oorlogs- en holocaustadministratie.

IMG_7471-kahliya-ronde.jpg

10.18 170 vrijwilligers hebben de afgelopen maanden online alle 26.000 kaartjes van de administratie van Vught gelezen en overgetypt. Op dit moment wordt de ingevoerde informatie gecontroleerd (nog 6664 kaartjes te gaan!). Ik ben onder de indruk van de inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers en de evidente maatschappelijke impact van het werk dat bij het Netwerk Oorlogsbronnen gedaan wordt.

IMG_7472-kahliya-ronde.jpg 

11.00 Tessa laat haar communicatie-toolkit op de website zien, en we wisselen nog andere tips en trucs uit. Tessa geeft me de naam van een vormgevingsprogramma dat ik direct ga uitproberen, morgen.

IMG_7473-kahliya-ronde.jpg

11.22 Bijna tijd om te gaan, zegt de klok in de hal.

11.49 Nog net even gelegenheid om bij Atheneum binnen te lopen. Ik koop the Great Leveller van Walter Scheidel die op 11 april 2018 de eerste publieke NIAS-lezing zal houden. Na een geslaagde meeloopdag ga ik, met extra kennis en een verbrede blik weer voor NIAS aan de slag.