Verslag KNAW-meeloopdag

Lauren Romijn bij het Westerdijk Instituut

Lauren Romijn, archivist collectieverwerking bij het International Intstituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), ging op bezoek bij Trix Merkx, laboratoriumassistent bij het Westerdijk Instituut.

Het was heel technisch allemaal! Eerst gaf Trix me een rondleiding door het laboratorium, een heel andere omgeving dan die ik gewend ben bij het IISG. Interessant om meer te weten te komen over de praktische werkzaamheden die nodig zijn voor het opslaan van schimmels.

Trix liet me drie manieren laten zien waarop schimmels kunnen worden opgeslagen: de eerste is de ouderwetse manier, in buisjes of bakjes met een voedingsbodem waar de schimmel in kan groeien. Elke schimmel heeft weer een eigen voorkeurstemperatuur, heeft veel of juist weinig licht nodig, dus dit is een erg arbeidsintensief proces.

De tweede manier is door middel van stikstofboxen, waarin rekjes schimmels net boven de stikstof gehangen worden zodat ze koud blijven. Dit is een duurzamere manier van opslaan die ook minder tijdrovend is. De derde manier is om de schimmel op te drogen met melk, zodat de sporen weer gebruikt kunnen worden als er melk aan wordt toegevoegd. Hetzelfde principe als oploskoffie, dus!

Steeds nadat een onderzoek naar een schimmel klaar is, moet er een monster van die schimmel worden ondergebracht bij een schimmelbibliotheek. De bibliotheek van het Westerdijk Instituut is heel populair - daar komen vanuit de hele wereld schimmelmonsters naar toe. Het systeem van lokaliseren en schimmels opslaan vond ik fascinerend. Bij het IISG hebben we niet zo’n systeem van verplichte overgave of opslaan.

Daarna zijn Trix en ik naar het SchimmelLAB gegaan in het Universiteitsmuseum Utrecht, een schimmeltentoonstelling georganiseerd in het kader van het Westerdijkjaar (dit jaar is het honderd jaar geleden dat Johanna Westerdijk werd benoemd tot eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland). Het was mooi ingericht, leuk om te zien hoe ze bijvoorbeeld jurken van schimmels kunnen maken. Ik denk dat het extra leuk is voor kinderen, want ik kan me voorstellen dat schimmels niet vanzelfsprekend ‘cool’ gevonden worden!

Informatie over grondmonsters in het SchimmelLAB