Verslag KNAW-meeloopdag

Marian Figge bij het NIOO

Marian Figge, laboratoriumassistent bij de bacteriecollectie van het Westerdijk Instituut, ging op bezoek bij Emilia Hannula, postdoc terrestrial ecology bij het NIOO.

Plantenbakken

Emilia en ik hadden een volle meeloopdag: ’s ochtends nam ik een kijkje bij NIOO en daarna reed Emilia met mij mee naar het Westerdijk Instituut om te zien waar ik werk. We begonnen met koffie en ik kreeg een rondleiding langs de verschillende kweekkassen en veldproeven. NIOO heeft een grote tuin met plantenbakken waar verschillende grassoorten in groeien. Met moleculaire technieken worden de bacteriën en schimmels in de bodem onderzocht; één keer per maand worden er dan monsters van genomen om te kijken wat er veranderd is. In de tuin staan niet alleen planten, maar ook vogelkooien, waar NIOO-medewerkers het gedrag van vogels kunnen bestuderen.

Bacteriën

Emilia werkt hoofdzakelijk met moleculaire data en ze heeft me een rondleiding door het lab gegeven. Ze liet me bacteriën op kweek zien die in speciale potten met methaan groeien. Dit sluit goed aan bij mijn eigen interesse en werkveld, dus dit was interessant om te zien. Het was bovendien bijzonder om me te realiseren dat veel bacteriën nog onontdekt zijn of (nog) niet gekweekt kunnen worden, omdat er nog te weinig over bekend is.

Organismen

Veel van de onderzoekstechnieken die op het NIOO worden toegepast lijken op de technieken die we bij het Westerdijk Instituut gebruiken. Maar waar het Westerdijk gericht is op schimmels en bacteriën doet NIOO veel breder ecologisch onderzoek en richt zich vooral op de interactie tussen organismen. Ik had van tevoren niet verwacht dat het onderzoek zo breed georiënteerd zou zijn, maar ergens is het ook logisch; er werken bij NIOO immers vier keer zoveel mensen als bij het Westerdijk Instituut.

Afbreekbare koffiebekertjes

Ik heb een mooie indruk gekregen van de omgeving en de werkzaamheden van Emilia. Goed ook om te zien dat het gebouw zelf ook ecologisch en milieuvriendelijk ingericht is; zo hebben ze afbreekbare koffiebekertjes en fruitbomen in de tuin. Zelfs het toiletafval wordt hergebruikt, onder het motto ‘Poep is goud!