Verslag KNAW-meeloopdag

Marjo Bakker bij het IISG

Marjo Bakker, vakreferent en informatiespecialist bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), bezocht Eva van Oene. Eva is projectmedewerker digitalisering bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Marjo Bakker bij Eva van Oene


Voormalig pakhuis

Vorige week was Eva al bij mij op visite. Ik vond het heel leuk om over mijn werk en het NIOD te vertellen en was nieuwsgierig geworden naar Eva’s werk en het IISG. Natuurlijk hebben we de (imposante) depots bekeken en heb ik ook met collega’s van Eva kennisgemaakt. Het eerste dat me opviel is dat het IISG veel groter is en hun collecties internationaler. Zij zitten in een groot voormalig pakhuis. Wij in een woonhuis uit 1893. Ik denk dat het bij ons wat intiemer is. Maar groter zijn heeft ook voordelen. Bij het IISG hebben ze een kantine. Leuk om aan te schuiven bij collega’s van andere afdelingen.

Foutjes en vouwtjes

Eva en ik zijn ook echt samen aan het werk gegaan. Eva’s werk is het voorbereiden van documenten die buiten de deur, door een gespecialiseerd bedrijf, gescand worden. Als eerste controleert ze of er geen foutjes zitten in de digitale beschrijving van het stuk. Daarna strijkt Eva, met een klein strijkijzertje met een lang handvat, de vouwtjes uit de pagina’s, zodat echt alle tekst op de scan leesbaar zal zijn. Dat mocht ik ook doen. Best een secuur werkje, want het is wel papier en dat mag natuurlijk niet in brand vliegen. De archiefstukken waar we mee bezig waren, gingen over een Russische spion die overgelopen is naar het westen. Helaas kunnen we geen van beiden Russisch lezen, dus de inhoud blijft voor ons een raadsel. Maar in ieder geval is ook dit verhaal binnenkort veilig digitaal opgeslagen.

Marjo Bakker werkt met een speciaal strijkijzertje de vouwtjes uit de pagina

Workflow

Het bezoek was zeker de moeite waard. Het is altijd interessant om ergens mee te kijken. Bij het IISG zijn de collectiewerkzaamheden een paar jaar geleden anders ingericht: je kunt als collectiespecialist in principe alle materialen te verwerken krijgen in plaats van dat je alleen archief of publicaties onder handen krijgt. Met collega's van Eva heb ik even over de voor- en nadelen daarvan gesproken. Bij het NIOD zijn we bezig om onze werkprocessen onder de loep  te nemen. En dan komt  deze extra input goed van pas.