Gijs Bakker

Voorletters G.
Hoofdfunctie Edelsmid en ontwerper
Lid van Akademie van Kunsten
Verbonden aan Gijs Bakker Design
Keizersgracht 518
1017 EK Amsterdam
Persoonlijke website

Voor design, en in het bijzonder Dutch design speelt edelsmid en ontwerper Gijs Bakker (1942) een niet te onderschatten rol van betekenis. Als ontwerper van sieraden en producten en als (mede) oprichter en organisator van designplatforms zoals Droog Design (1993), Chi Ha Paura (1996) en het Taiwanese HAN gallerij, voorheen Yii (creatief directeur sinds 2009) is hij een innovatieve wegbereider voor zowel Nederlandse als buitenlandse jonge ontwerpers. Ook als docent en inspirator heeft hij impact gehad op de levens van honderden (aankomende) ontwerpers. Bakker was 25 jaar verbonden aan de internationaal vermaarde Design Academy Eindhoven; de laatste jaren als hoofd van de masteropleiding.

In zijn ontwerpen kiest Bakker een holistische benadering waarin hart, geest en materie samenkomen. Zijn ontwerpen hebben een duidelijke signatuur en vele zijn inmiddels moderne iconen geworden.

Bakkers werk is in tientallen tentoonstellingen te zien geweest. Nu in het Gemeentemuseum in Den Haag, en eerder al in onder andere het Stedelijk Museum (Amsterdam), the Museum of Arts and Design (New York) en de Hermitage (Rusland).