Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
25 juli 2024

Wim van der Putten benoemd als interim-directeur Nederlands Instituut voor Ecologie

    Ecoloog Wim van der Putten zal vanaf 1 oktober als interim-directeur leiding gaan geven aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de KNAW. Hij is daar momenteel hoofd van de afdeling Terrestrische Ecologie. Daarnaast is hij special professor aan Wageningen University & Research. 

    Van der Putten volgt Geert de Snoo op, die directeur onderzoeksbeleid wordt bij de KNAW. Van der Putten zal zijn nieuwe functie bekleden tot medio 2025 wanneer naar verwachting een nieuwe directeur aantreedt. 

    Wim van der Putten doet onderzoek naar ondergrondse-bovengrondse interacties in relatie tot biodiversiteit, klimaatverandering en duurzaam landgebruik. We snappen door zijn onderzoek beter hoe ecosystemen op het land werken, wat de invloed is van biodiversiteit in de bodem op de bovengrondse biodiversiteit en hoe ecosystemen zich ontwikkelen als gevolg van klimaatverandering.

    Van der Putten is een internationaal vooraanstaand onderzoeker met een enorm netwerk. Ook heeft hij ruime nationale en internationale advies- en bestuurservaring, bijvoorbeeld in het mede door hem opgerichte Centrum voor Bodemecologie en de Global Soil Biodiversity Initiative. Gedurende zijn carrière heeft hij altijd aandacht gehad voor de maatschappelijke en politieke impact van zijn onderzoek, ook voor een breed publiek. Hij zet zich in voor citizen science, stond aan de wieg van de populaire jaarlijkse bodemdierendagen en van de eerste wereldwijde bodembiodiversiteitsatlas.  

    Het NIOO krijgt met Wim van der Putten een interim-directeur met hart voor het instituut, een brede blik naar buiten en aandacht voor de impact van ecologisch onderzoek.  

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.