De KNAW en het coronavirus

Op deze pagina laten we de activiteiten van de KNAW in coronatijd zien. Mocht u suggesties hebben voor andere passende onderwerpen of rubrieken, dan kunt u deze insturen naar de afdeling Communicatie en Informatievoorziening via .

Vier expertmeetings over de impact van COVID-19 op de wetenschap

Ook voor de wetenschap veranderde er veel tijdens de COVID-pandemie, zowel in positieve als in negatieve zin. Wetenschappers kregen persoonlijk te maken met de gevolgen van de pandemie, die verschilden afhankelijk van vakgebied, carrière-fase en zorgtaken thuis. Ook de wetenschapsbeoefening veranderde enorm tijdens de pandemie. Welke van die veranderingen willen we behouden en welke niet? De KNAW heeft een commissie ingesteld die daarover advies gaat uitbrengen. De Akademie organiseert de komende maanden vier expertbijeenkomsten, die input op moeten leveren voor het advies. U bent daarbij van harte welkom. Lees meer over het programma en aanmelden.

Brochures KNAW

Vaccineren of niet: wat zegt de wetenschap?

Hoe werkt vaccineren? Hoe veilig zijn vaccins? Laten we ons wel of niet vaccineren? Over deze vragen heeft het Domein Medische, Medisch-Biologische en Gezondheidswetenschappen van de KNAW een publieksbrochure uitgebracht: knaw.nl/vaccineren_of_niet_wat_zegt_de_wetenschap

Epidemieën van besmettelijke ziekten: wat zegt de wetenschap?

Wat wordt er verstaan onder besmettelijke ziekten en epidemieën? Hoe worden besmettelijke ziekten overgedragen? Wat zijn sociale oorzaken van epidemieën? Lees de antwoorden van deze en andere vragen in de KNAW-brochure (pdf) of bekijk het nieuwsbericht "'Is groepsimmuniteit realistisch?' en 6 andere vragen over epidemiologie en corona". Heeft u behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Bekijk dan onze literatuurlijst (pdf).

Hoe word je besmet met het SARS-2-coronavirus?

Hoe gaat de besmetting met het coronavirus tussen mensen? Wat gebeurt er tijdens deze overdracht? Helpen mondkapjes? Lees het antwoord op deze vragen in onze brochure (pdf).

Internationale experts over het coronavirus