John R. McNeill

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2018 toegekend aan professor John R. McNeill, universiteitshoogleraar aan Georgetown University in Washington (DC, Verenigde Staten).

Verteller en vragensteller met een ongekend brede blik 

John R. McNeill krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap voor zijn grote bijdrage aan de integratie van twee jonge historische disciplines: de wereldgeschiedenis en de milieugeschiedenis.  

John McNeill werd beroemd door zijn boek Something New Under the Sun: An Environmental History of the 20th-Century World, dat in 2000 verscheen. Daarin neemt hij vakgenoten en leken mee in een wereldwijd verhaal over de wisselwerking tussen de mens en de planeet in de vorige eeuw. Hij beschrijft hoe economische, demografische, sociale en technologische veranderingen grote invloed hadden op alle aspecten van het aardse milieu. Omgekeerd laat hij zien hoe onze geschiedenis vaak intens werd beïnvloed door de natuurlijke omgeving. Volgens McNeill was de schaal van de veranderingen uniek in de historie van de mensheid.

Zoals vaak putte McNeill uit vele wetenschapsgebieden, zoals natuur- en aardwetenschappen, medische en technische wetenschappen, archeologie en landbouwwetenschappen. Al doende hielp hij twee jonge historische disciplines te integreren: wereldgeschiedenis en milieugeschiedenis (ook wel ecologische geschiedenis genoemd).

Zijn werk blinkt uit door het schijnbare gemak waarmee hij eeuwen, continenten, culturen, wetenschapsterreinen en talen in één verhaal weet te vangen, en een ongekend vermogen om bronnen te combineren.

Collega-historici vinden dankzij zijn unieke perspectief nieuwe vragen om mee aan het werk te gaan. Het brede publiek verleidt hij met glashelder, precies en levendig proza, rijk aan humor en buitengewone eruditie. 

Persfoto's

    

Download foto's van hoge resolutie door op de thumbnails hierboven te klikken. Vermeld bij gebruik van een foto: Jussi Puikkonen/KNAW.