Barry J. Marshall (1951), Australië

Barry J. Marshall, verbonden aan de Faculteit Interne Geneeskunde van de Universiteit van Virginia in de Verenigde Staten en de Universiteit van Western Australia in Perth, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 1998 vanwege zijn baanbrekende onderzoek naar de oorzaak van maagzweren.

Barry MarshallTegen de heersende opvatting van de wetenschap in dat een maagzweer het gevolg is van stress, is Marshall op zoek gegaan naar een andere oorzaak en vond die: de bacterie Helicobacter Pylori. Zonder gebruik te maken van dure en ingewikkelde onderzoeksmethoden, maar door te kiezen voor een eenvoudige observatie, ontdekte Marshall de rol van de H Pylori-bacterie als veroorzaker van maagzweren. Vervolgens kwam hij er achter dat een maagzweer verdwijnt als de bacterie wordt bestreden met een antibioticum. Om zijn theorie te controleren, nam Marshall zelf de proef op de som door een slok met bacteriën te nemen en zijn eigen ziekte- en genezingsproces nauwgezet te volgen.

Marshalls onderzoek werd aanvankelijk met scepsis ontvangen, maar heeft uiteindelijk geleid tot een doorbraak in de behandeling van maagzweren. De nieuwe behandeling met een antibioticum betekent voor mensen met een maagzweer dat zij niet meer eindeloos hoeven te kuren en de kans op terugkerende klachten aanzienlijk is gereduceerd. Sinds 1994 informeert Barry Marshall patiënten en geïnteresseerden via een speciale internet-website over de Helicobacter Pylori-bacterie. (www.hpylori.com.au)
De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde beschouwt dr. Marshall als een briljante patiëntgerichte onderzoeker, die geen uitgebreide technologische infrastructuur nodig heeft gehad om een doorbraak in de klinische geneeskunde te realiseren.