David de Wied, Nederland

David de Wied ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Geneeskunde 1996 vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van de neurofarmacologie en de gedragsfarmacologie van neuropeptiden.

David de WiedVanaf de jaren zestig concentreerde het onderzoek van De Wied zich op de zogenaamde neuropeptiden. Deze kleine eiwitten worden aangemaakt in de hersenen of in de hypofyse. De Wied formuleerde al in 1969 de hypothese dat deze peptiden de hersenfunctie direct beïnvloeden en daarmee ook het gedrag van mensen en dieren. Geavanceerde technieken, die later beschikbaar kwamen, hebben de veronderstelling dat neuropeptiden zo'n belangrijke rol vervullen in de hersenen herhaaldelijk bevestigd.

Met zijn neuropeptidenconcept heeft professor De Wied aan de wieg gestaan van het huidige onderzoek aan neuropeptiden en neuropeptide receptoren. Op het ogenblik is zelfs sprake van hernieuwde aandacht voor zijn ideeën. De resultaten van de studies op dit gebied worden gebruikt bij de ontwikkeling van geneesmiddelen voor gedragsstoornissen (bijvoorbeeld stress), en zullen naar verwachting in de nabije toekomst nieuwe toepassingen vinden.

De heer De Wied heeft actief bijgedragen aan de verspreiding van wetenschappelijke inzichten op het gebied van neuropeptiden. Het Rudolf Magnus Instituut is onder zijn inspirerende leiding het centrum geworden waar uit de gehele wereld onderzoekers op dit vakgebied komen werken. Daarnaast heeft hij een internationaal netwerk van laboratoria tot stand helpen brengen waarin kennis en wetenschappelijke technologieën met betrekking tot neuropeptiden worden uitgewisseld.