Eric R. Kandel (1929), Verenigde Staten

Eric Kandel ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2000 'voor zijn baanbrekend onderzoek aan de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan leerprocessen en het geheugen'.

Neurobiologie en Gedrag

Eric KandelMet onderzoek aan de zeeslak Aplysia californica zijn Eric Kandel en zijn collega's erin geslaagd de kloof te overbruggen tussen de gedragsfysiologie en de klassieke psychologie. Het eenvoudige zenuwstelsel van dit simpele weekdier leent zich bijzonder goed voor onderzoek naar leergedrag en geheugenvorming op cellulair en moleculair niveau. Door middel van een indrukwekkende reeks neurofysiologische experimenten, inmiddels als schoolvoorbeelden opgenomen in vele neurowetenschappelijke studieboeken, heeft de onderzoeksgroep van Eric Kandel de fundamentele neuronale mechanismen kunnen ophelderen die op cellulair niveau aan leerprocessen ten grondslag liggen. Samen met recente studies aan genetisch gemodificeerde muizen heeft dit werk geleid tot de ontdekking van neuronale mechanismen verantwoordelijk voor niet-associatieve en associatieve leerprocessen, en ons inzicht geleverd in fenomenen zoals de klassieke conditionering en de aanleg en het functioneren van het korte- en langetermijngeheugen in lagere en hogere diersoorten. Zijn ontdekkingen hebben een beter inzicht gegeven in het functioneren van het geheugen bij de mens en zullen kunnen leiden tot de opheldering van de oorzaak van verschillende geheugenstoornissen.

Belangrijke publicaties

Goelet, P., Castellucci, V., Schacher, S. en Kandel, E.R. (1986) The long and short of long-term memory. Nature 322, 419-422;
Bartsch, D., Ghirardi, M., Skehel, P.A., Karl, K.A., Herder, S.P., Chen M., Bailey, C.H. en Kandel, E.R. (1995) Aplysia CREB2 represses long-term facilitation: Relief of repression converts transient facilitation into long-term functional and structural change. Cell 83, 979- 992;
Mayford, M., Bach, M.E., Huang, Y.-Y., Wang, L., Hawkins, R.D. en Kandel, E.R. (1996) Control of memory formation through regulated expression of a CaMKII transgene. Science 274,1678-1683;
Tsien, J.Z., Chen, D.F., Gerber, D., Tom, C., Mercer, E.H., Anderson, D.J., Mayford, M., Kandel, E.R. en Tonegawa, S. (1996) Subregion- and cell type-restricted gene knockout in mouse brain. Cell 87, 1317-1326.

Eric Richard Kandel

Eric Richard Kandel, geboren in 1929 in Wenen, Oostenrijk, studeerde in 1956 af aan de medische faculteit van New York University. Kandel is hoogleraar Fysiologie en Psychiatrie aan het Centrum voor Neurobiologie en Gedrag aan het College of Physicians and Surgeons van Columbia University. Hij is tevens senior onderzoeker aan het Howard Hughes Medical Institute.
In de loop van zijn carrière is prof. Kandel een indrukwekkend aantal eredoctoraten, prijzen en andere onderscheidingen toegekend.