Jan van de Pavert

Jan van de Pavert heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 1998 ontvangen voor zijn werk Villa Naispier, een imaginaire villa. Met kunstobjecten is hij deze villa aan het bouwen en aan het inrichten. Alle kunstuitingen past hij daarbij toe. Hij maakt de villa op deze wijze meer tastbaar. Met tekeningen, muurfresco's, beelden, maquettes en computeranimaties creëert hij de kamers, patio's en tuinen van zijn villa. 

31.jpgMet zijn kunst schept Van de Pavert de mogelijkheid voor mensen zijn villa te komen bezichtigen. Zijn fascinatie voor dit project maakt hem niet alleen fantasierijk, maar ook prikkelend voor bezoekers.

Zijn beeldhouwerschap is van zeer hoog niveau. Jan van de Pavert geeft daarmee een typische, eigenzinnige en daardoor zeer persoonlijke en originele vorm aan zijn eigen fascinatie. Zo jong en al een zo groot kunstenaar zijn is een uitzondering, niet alleen in Nederland.

Jan van de Pavert is een kunstenaar met een herkenbaar en persoonlijk oeuvre. De afgelopen veertien jaar heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdige en uitgesproken persoonlijkheid met een rijk en gevarieerd palet. Dat palet is zelfs zo kleurrijk dat hij van schilder beelhouwer is geworden, van beeldhouwer computerkunstenaar en van computerkunstenaar aquarelist. Daar heb je een bijzonder palet voor nodig.' 'Van de Pavert laat zich inspireren door het idee van het ideaal. Daarmee maakt hij werk dat ontegenzeggelijk optimistisch van aard is, en waarmee hij bewijst dat de beeldende kunst ook vandaag de dag van grote maatschappelijke waarde is.

Over de laureaat

Jan van de Pavert is geboren in Zeist op 10 mei 1960. Na de Academie Sint Joost in Breda ging hij naar Ateliers '63. Vanaf 1984 heeft Van de Pavert deelgenomen aan meer dan zeventig tentoonstellingen in binnen en buitenland, zowel solo als in een breder verband. Van de Pavert deed mee aan het prestigieuze Sonsbeek 1993. In 1994 organiseerde het Centraal Museum in Utrecht een grote eenmanstentoonstelling. Zijn werk is verworven door o.m. het Rijksmuseum Kröller-Müller, de Rijksdienst Beeldende Kunst, het Centraal Museum, het Van Abbemuseum, het Museum für Gegenwartskunst in Zürich en recentelijk door de Ferens Art Gallery in Kingston upon Hull. Van de Pavert woont en werkt sinds augustus 1998 in Rotterdam. Daarvoor woonde en werkte hij in Utrecht.