Peter Struycken

Peter Struycken heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Kunst 2012 ontvangen voor de manier waarop hij al vijftig jaar lang, op methodologische wijze, vormen, kleuren en processen toepast in vernieuwende en aansprekende werken.

peter_struycken_foto_Jussi Puikkonen_KNAW.jpg Iedereen kent wel werk van de Nederlandse beeldend kunstenaar Peter Struycken (1939) - al was het maar het uit losse stippen opgebouwde portret van Koningin Beatrix dat dertig jaar na zijn creatie nog altijd een deel van onze postzegels siert.
Nu door computers gegenereerde plaatjes alom tegenwoordig zijn, is het moeilijk ons voor te stellen hoe vernieuwend en pionierend het was toen Struycken al eind jaren zestig voor het eerst computers inzette om kunst te maken, en dat in 1981 ook deed om de vorstin af te beelden.
Systematisch, logisch, consequent en controleerbaar onderzoek naar kleuren, vormen en processen, vaak met gebruik van digitale techniek, loopt als een rode draad door het oevre van Struycken. Zo ontwierp hij eind jaren zeventig met een eenvoudig computerprogramma een serie van zestien pasteltinten, die hij vervolgens toepaste in de kleurgeving van het auditorium van het Kröller-Müllermuseum.
Struyckens werk is meest non-figuratief of decoratief. Het neemt vele vormen aan varierend van tekeningen, schilderijen en video's tot kostuums, decors en belichtings- en beeldprogramma's voor ballet of muziek.
Bij het grote publiek is Struycken vooral bekend van zijn ontwerpen van ruimten, binnenshuis en in de open lucht. Het is verleidelijke, prachtige kunst waarin de computer tot de beeldende middelen behoort en die de beschouwer nieuwe ervaringen geeft van ruimte, van vorm en van kleuren.
Door zijn werk neemt Struycken mensen mee op een reis door een dynamische driedimensionale kleurruimte, zoals bijvoorbeeld via een tien meter lang beeldscherm in het Groninger Museum. Hoe systematisch en methodisch de oorsprong van het werk ook is, aan de toeschouwers geeft het een meeslepende, mystieke ervaring.
Voor diverse gebouwen en interieurs ontwierp Struycken computergestuurde verlichting, zoals voor de onderdoorgang van het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam, die bij avond een regenboog van gekleurde lichtbanen laat zien. Ook het plafond van het Amsterdamse Muziektheater en Concertzaal Tilburg zijn van zijn hand.
Ruime bekendheid kreeg ook het werk Blauwe Golven, een golvend patroon opgebouwd uit witte en blauwe straatstenen op het Arnhemse Roermondplein, onder de brug over de Rijn.

Enkele belangrijke publicaties

Struycken, P., 'Colour mixtures according to Democritus ans Plato', in: Mnemosyne, Vol. LVI, Fasc. 3, Leiden Brill 2003 ISSN 1568-525X (online version)
Struycken, P., 'Enkele Oudgriekse denkbeelden over kleur', in: Rein Ferwerda, P. Struycken, 'Aristoteles', Over kleuren, Budel: Damon 2002 ISBN 90 5573 129 3
Struycken, P., Trooping the colour / Kleur kleurt, Gorinchem: Gorkums Museum 2002 ISBN 90-804257

Over de laureaat

Peter Struycken werd in 1939 geboren in Den Haag. Vanaf 1957 studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in zijn geboortestad. In 1964 kreeg hij een aanstelling als docent aan de kunstacademie in Arnhem. Hij richtte er mee de afdeling Monumentaal Nieuwe Stijl op, die studenten stimuleerde om kunst te verwerken in architectuur en stedenbouw.
Sinds 1984 is Struycken Ridder in de Orde van Oranja-Nassau.

Foto's copyright Jussi Puikkonen.

2012-Struycken.png

Artwork by Peter Struycken