Peter Carmeliet

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Geneeskunde 2018 toegekend aan professor Peter Carmeliet, hoogleraar geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven (België).

De effecten van groeifactoren op bloedvaten en zenuwcellen 

Peter Carmeliet krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de invloed van groeifactoren op endotheel- en zenuwcellen, en voor zijn inspanningen om kennis daarover te vertalen naar behandelingen voor vaat- en zenuwziekten.  

Peter Carmeliet is wereldberoemd door zijn onderzoek naar de invloed van zogeheten groeifactoren, zowel in het gezonde lichaam als bij uiteenlopende ziekten. Inmiddels opereert hij al decennialang aan de frontlinie van onderzoek naar hoe groeifactoren het gedrag van endotheelcellen in bloedvaten op moleculaire schaal besturen.

Zo bestudeerde Carmeliet de groeifactor VEGF, en ontdekte hij dat die ook een rol speelt bij de groei van uitlopers van zenuwcellen. Daarnaast ontdekte hij functies van een andere groeifactor, PIGF, die invloed heeft op de aanleg van bloedvaten en zenuwbanen in embryo’s maar ook van belang is bij neurodegeneratieve ziekten zoals ALS.

De laatste jaren laat Carmeliet ons ook zien hoe endotheelcellen in de bloedvaten het transport van vetzuren en suikers naar onderliggende weefsels regelen, en hoe ze daarmee sleutelrollen spelen in cardiovasculaire ziekten en kanker.

Al die fundamentele kennis kan in de toekomst nieuwe behandelingen opleveren voor, bijvoorbeeld, hersentumoren bij kinderen, uitzaaiing bij kanker en degeneratieve ziekten van het zenuwstelsel. Carmeliet zelf probeert zijn kennis over PIGF ook daadwerkelijk te vertalen in nieuwe therapieën. Door hem ontwikkelde antilichamen worden inmiddels getest in patiënten met medulloblastoom en diabetische retinopathie.

Persfoto's

    

Download foto's van hoge resolutie door op de thumbnails hierboven te klikken. Vermeld bij gebruik van een foto: Jussi Puikkonen/KNAW. Vermeld bij gebruik van een foto: Jussi Puikkonen/KNAW.