Stephen Jackson

2016-stephenjackson-hpgeneeskunde2016-jussipuikkonen-490x220

De KNAW heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2016 (een bedrag van 200.000 dollar) toegekend aan professor Stephen (Steve) Jackson, hoogleraar biologie aan de University of Cambridge in Cambridge (Verenigd Koninkrijk).

DNA-reparatie: een Achilleshiel van kankercellen

Steve Jackson krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde voor zijn fundamentele onderzoek naar DNA-herstel in menselijke cellen en voor de succesvolle toepassing van kennis over dat proces in de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen.

DNA-moleculen in onze lichaamscellen raken voortdurend beschadigd. Gezonde cellen kunnen zulke schade signaleren en diverse reparatiemechanismen activeren, zoals een mechanisme dat gebroken DNA-strengen weer aan elkaar plakt.

Jackson onderzocht hoe de cel weet welk type herstel nodig is en welk seintje er wordt gegeven om het juiste herstelproces te starten. Die kennis past hij bovendien met succes toe in medisch onderzoek.

In kankercellen zijn vaak een of meer DNA-herstelmethoden defect. Juist daardoor worden ze oncontroleerbaar.

Jackson zoekt naar manieren van DNA-reparatie en nieuwe medicijnen die tumorcellen laten afsterven door hun herstelvermogen nog verder af te breken. ‘Synthetische dodelijkheid’, noemde hij dat concept. Inmiddels is duidelijk dat zijn concept potentie heeft. Eén nieuw middel kwam in 2014 op de markt tegen een bepaald type eierstokkanker. Klinische tests van toepassingen in andere kankertypen zijn gaande.

Persfoto's

    

Download foto's van hoge resolutie door op de thumbnail hierboven te klikken. Vermeld bij gebruik van een foto: Jussi Puikkonen/KNAW.

Neem voor foto's in tif-formaat contact op met .