Joost Ritman

Joost Ritman heeft de Akademiepenning 2002 ontvangen van de De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn verdiensten als stichter van de Bibliotheca Philosophica Hermetica en mecenas van de Nederlandse wetenschap en cultuur. De Akademiepenning wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de bloei van de wetenschappen in Nederland.

J.R. Ritman (1941) volgde zijn schoolopleiding in Amsterdam en was tot 1993 algemeen directeur van De Ster, een bedrijf in wegwerpservies. Ritman maakte al in 1957 een begin met de Bibliotheca Philosophica Hermetica, die in 1984 opengesteld werd voor publiek. De collectie omvat werken op het gebied van de hermetische filosofie, middeleeuwse mystiek, utopisme en humanisme, alchemie en de Rozenkruisersbeweging. De boekenverzameling, die internationale faam bezit, is volgens de Akademie een afspiegeling van belangrijke en invloedrijke tendensen in de Europese cultuurgeschiedenis vanaf de Oudheid tot het einde van de zeventiende eeuw. Sinds 1994 staat de Bibliotheca Philosophica Hermetica op de lijst van beschermd Nederlands cultuurbezit.

Tal van andere wetenschappelijke en culturele instellingen hebben van Ritmans activiteiten kunnen profiteren. Hij gaf bijvoorbeeld financiële steun voor de restauratie van de Westerkerk en voor de Hortus Botanicus in Amsterdam, de synagogen bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam, en voor de aankoop van de muziekbibliotheek van het Concertgebouw.