Roland Schimmel

Kunstenaar Roland Schimmel wint met zijn werk Zwarte Zon uit 2010 de Akademieprijs voor Astronomie en Kunst 2015. De prijs, een bedrag van 5000 euro, is ingesteld door de KNAW en de Akademie van Kunsten en bestemd voor een kunstenaar die zich bij het maken van een werk duidelijk heeft laten inspireren door de astronomie.

Over Roland Schimmel

Roland Schimmel (1954), kunstenaar en docent aan de Academie Minerva in Groningen, heeft in de afgelopen jaren een oeuvre opgebouwd dat bestaat uit schilderijen, monumentale muurschilderingen, installaties en video’s. Als kunstenaar doet hij natuurkundig en neurologisch onderzoek naar de oorsprong van beweging en de waarneming van licht. Schimmels kunst is altijd een fysieke belevenis: hij schildert bijvoorbeeld de ‘nabeelden’ die je krijgt als je in de zon kijkt: kleurvlekken en halo’s die nagloeien op het netvlies. Het gaat hem daarbij om de ervaring van ‘een enerverend gevoel van machteloosheid.’ Zwarte zonnen, zwarte gaten en eclipsen zijn een terugkerend element in Schimmels werk. In zijn recente muurschilderingen The Innocent Body (2014, Van Abbe Museum) en The Innocent Mind (2013, Dordtyard) manipuleert hij de perceptie van de kijkers, en speelt het zonlicht zelf een centrale rol.

Black Sun, 2010, acrylic on canvas, 100 x 125 cm

Schimmel studeerde aan de kunstacademie in Arnhem, en doceerde onder meer aan de Gerrit Rietveldacademie, de Koninklijke Academie en de academies van Arnhem en Enschede. Sinds 1996 is hij als docent verbonden aan de Academie Minerva in Groningen. Hij exposeerde onder meer in museum Boijmans van Beuningen (2006), Culturgest, Porto (2007), het Stedelijk Museum, Amsterdam (2008) en het Van Abbemuseum (2012, 2014).

Over het werk

Het schilderij Zwarte Zon/ Black Sun roept associaties op met zwarte gaten, halo's en zonsverduisteringen. Een natuurlijke zoneclips kun je beter niet met het blote oog bekijken, maar bij dit schilderij is het juist de bedoeling dat je je laat verblinden door de zwarte cirkel tegen de lichte achtergrond. Dat leidt namelijk tot een reflex waarbij ons oog/brein cirkels in de tegengestelde kleur op het schilderij projecteren. Als nabeeld zijn in dit geval heldere lichte stippen te zien, die zich vermengen met de geschilderde compositie. Dat levert een oncontroleerbaar schouwspel op van opdoemende en verdwijnende universele vormen. De kracht van Zwarte Zon zit hem vooral in het samenvallen van de artistieke illusie met de visuele perceptie, en de verhelderende verwarring die dit met zich meebrengt.