Daan Frenkel

Daan Frenkel ontvangt Daan Frenkel de Bakhuis Roozeboom Medaille 2015. De prijs is aan hem toegekend voor de grote bijdrage die hij met zijn creatieve computersimulaties heeft geleverd aan de ontwikkeling van de fasenleer – de wetenschap die het gedrag van materie onder veranderende omstandigheden bestudeert.

De jury over Frenkel

‘De grote verdienste van Daan Frenkel op het gebied van de fasenleer is dat hij met creatieve computersimulaties nieuwe terreinen heeft ontsloten en in kaart gebracht. Zijn onderzoek ligt aan de basis van een groot aantal theoretische en experimentele onderzoeken naar het gedrag van suspensies: vloeistoffen met daarin onoplosbare bol-, staaf- en plaatvormige deeltjes.’ De jury bestond uit de KNAW-leden Henk Lekkerkerker (voorzitter), Bernard Nienhuis, Jakob de Swaan Arons, en Maaike Kroon van De Jonge Akademie.

Over Daan Frenkel

Prof. dr. D. Frenkel (1948) is sinds 2007 als hoogleraar theoretische scheikunde verbonden aan het Trinity College van Cambridge. Ook leidt hij daar het departement scheikunde. Tot 2013 was hij hoogleraar macromoleculaire simulaties aan de Universiteit van Amsterdam en was hij verbonden aan de onderzoeksgroep Computerfysica bij het FOM‑instituut AMOLF in Amsterdam. Ook was hij hoogleraar computationele fysische chemie aan de Universiteit Utrecht. Daan Frenkel is lid van de KNAW. In 2000 won hij de Spinozapremie.