Eva Harris

Viroloog Eva Harris ontvangt de Beijerinck Virologie Prijs 2019 voor haar uitmuntende onderzoek naar virussen in het algemeen en naar Arbovirussen in het bijzonder. Haar onderzoek heeft bijgedragen aan de verbetering van de volksgezondheid wereldwijd.

Arbovirussen zijn virussen die door insecten op mensen worden overgedragen en daarmee infectieziekten veroorzaken, zoals het Dengue-, Zika-, Chikungunya-virus. Harris voert haar onderzoek uit op locatie waar de ziekteverspreider het meest voorkomt. Zo deed ze in Nicaragua uitgebreid onderzoek naar knokkelkoorts (Denguevirus). Onze kennis over het ontstaan, de ontwikkeling, het verloop en de bestrijding van dit type infectieziekten bij mensen is door haar werk aanzienlijk verbeterd.   

De jury spreekt grote waardering uit voor de manier waarop ze fundamenteel onderzoek toepasbaar maakt voor klinische behandeling. Ook de wijze waarop ze haar kennis met anderen deelt, oogst respect. Ze zet zich actief in voor meer wetenschappelijk onderzoek in ontwikkelingslanden en ontwikkelde educatieve programma’s ter preventie van (grootschalige) uitbraken van infectieziekten. In 1998 richtte Harris het Sustainable Sciences Institute (SSI) op, een non-profitorganisatie die tot doel heeft volksgezondheidsystemen in arme regio’s te verbeteren op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Over de laureaat

Eva Harris (1965) is als professor aan de School of Public Health, en als onderzoeksdirecteur van het Center for Global Public Health verbonden aan de universiteit van Berkeley, California (Verenigde Staten). Haar werk wordt veelvuldig gepubliceerd en ze ontving al vele internationale prijzen. Harris is kortom een inspirator voor jonge virologen wereldwijd.